Perttu Pölönen: Alla är bra på någonting
PERTTU PÖLÖNEN är bara 25 år, men han har redan åstadkommit mycket. Kanske därför att en futurist betraktar helheten med blicken på framtiden.
Pölönen är en framtidsforskare, uppfinnare, kompositör och företagare som också är känd som talare och författare. År 2020 har varit ett produktivt år. I januari gav Pölönen ut boken Tulevaisuuden lukujärjestys och i november trycktes Tulevaisuuden identiteetit (Otava).
Med hjälp av teknologin kan vi uträtta saker snabbare, men till exempel i kundservicen kan ett personligt möte och personlig betjäning inte jämföras med en automatisk prestation som sköts av en maskin. Utvecklingen av teknologin förändrar arbetsplatserna. När arbetslivet förändras sker en förändring även i vårt sätt att tänka och handla. En del av arbetsuppgifterna och yrkesbeteckningarna kommer dessutom att försvinna i framtiden till följd av automatiseringen. Pölönen ifrågasätter tanken att vi definierar oss själva och vår identitet endast via vårt arbete och vårt yrke. En arbetslös person är ju till exempel inte okunnig.
– Vår kompetens är mycket mer än en titel. Jag vill lyfta fram tanken om en kunskapstitel. Vi har alla någonting som vi är bra på. I framtidens arbetsliv grundar sig vår identitet inte längre på vårt yrke utan på våra färdigheter. I vårt nuvarande arbete gör vi kanske inte nästan alls det som vi är allra bäst på. I sin bok diskuterar Pölönen på ett tvärvetenskapligt sätt kompetensen som yrken förknippade med färdighet och handlingar. Läsarna får fundera över om de är möjliggörare, inspiratörer, summerare eller klargörare. En människa som till exempel kan bena upp problem och göra dem förståeliga är en tydliggörare. En lärare reder ut idéer och är alltså en klargörare.
– Jag är själv en färgläggare eller till och med en smaksättare som skapar nyanser med hjälp av melodier, ord och tal, säger Pölönen. Det kräver mod att börja förverkliga identitetstänkandet på ett nytt sätt, eftersom det förutsätter att alla i arbetsmiljön vågar uttrycka sina behov och lyfter fram sitt kunnande. Pölönen konstaterar att det vanligen är svårare att bli av med gamla tänkesätt än att lära sig nya, men i denna situation behövs uttryckligen färdigheten att bli av med det gamla.
Pölönen har startat tre företag. Förutom Sävelkello-appen och sitt personbolag har han ett icke-vinstdrivande företag i Myanmar som utvecklar undervisningsapplikationer inom förstärkt verklighet. Han anser att ett företagarinriktat tänkande passar alla. Eftersom det inte nödvändigtvis finns säkra yrken och livslånga karriärer i framtiden är det bra att bära ansvaret själv. – I våras flyttade jag in i en egen bostad och bostadslånet har också gett nytt perspektiv och hjälpt mig att tänka systematiskt.