Traditioner och delad glädje
Familjen Mäki-Rajala njuter av en traditionell jul med julmat, gran och julkyrka. Den bästa julklappen är en gåva som ger glädje och nytta länge.
I familjen Mäki-Rajala från Laihela väntas det ivrig på jul. Högtiden ger en välkommen andningspaus i den upptagna familjens vardag och möjligheter att tillbringa tid tillsammans. Traditioner är också viktiga i den här fempersonersfamiljens jul.– Att gå i julkyrkan, ugnssteka julskinkan, koka julgröten och klä julgranen har blivit oskiljbara delar av vår jul. Traditionerna för med sig julkänslan, men det allra viktigaste för oss är ändå att vara tillsammans. Runt julen kommer vi också i är att träffa mor- och farföräldrarna samt våra andra släktingar och vänner, berättar familjens pappa Juha Mäki-Rajala.
Nödvändiga gåvor
Juha, som arbetar som servicechef i Syd-Österbottens sjukvårdsdistrikt, och Susanna, som arbetar inom den kommunala småbarnspedagogiken, har tre barn:
18-åriga Reetta, 16-åriga Nuutti och 11-åriga Martta. Familjen har bott i samma hus på det lugna bostadsområdet i över tio år, och under den tiden har de skapat sina egna jultraditioner. När barnen vuxit upp har ändå vissa sakers betydelse förändrats.
– När barnen var små hade antalet julklappar en större betydelse än nu. Med tiden har samvarons och julmiddagens betydelse ökat. Visst skaffar vi fortfarande julklappar, men i stället för att köpa många paket vill vi alltid ge något nödvändigt i gåva, säger Susanna.
Liksom i de flesta finländska hushåll går det också åt mer pengar än vanligt hos familjen Mäki-Rajala i december.
– Konsumtion i sig är förstås inte meningen med julen, men det hör till att man satsar mer än vanligt på maten och skaffar julklappar. Vi försöker ändå hålla anskaffningarna vettiga, både vad gäller julklappar och mat. Visst kräver julens konsumtionstopp förstås att man är förberedd, och under tidigare år kom skatteåterbäringen passligt till jul. I år var vi tvungna att vara mer framsynta med den, skrattar Juha.
Spara för att trygga framtiden
Juha och Susanna anser att de inte gjort en onödigt stor sak av planeringen av familjens ekonomi, utan man fokuserar på det praktiska.
– Vad gäller skötseln av ekonomin är vi kanske lite ”både och”. Vid stora inköp, som bostäder och bilar, följer vi alltid en strikt plan. Vardagsinköp sköter vi mer enligt behovet och känslan för stunden.
Familjen Mäki-Rajala har hittat ett naturligt sätt för dem att få ekonomisk sinnesfrid.
– Fastän vi inte direkt är ekonomientusiaster eller har excel-tabeller med våra dagliga inkomster och utgifter så vill vi känna och trygga inför framtiden. Att spara är ett lämpligt sätt för oss att skapa trygghet i ekonomin. Just nu sparar vi särskilt i investeringsfonder, dit vi lägger in en ganska liten summa varje månad.
Med i olika livsskeden
Förra sommaren blev familjen kunder hos Kyrönmaan Osuuspankkis kontor i Laihia.
– Fastän man nuförtiden kan sköta många bankärenden på webben så uppskattar vi att man också kan få personlig och omtänksam service när man så vill. Därför valde vi POP Banken i Laihia, som betjänat oss på ett högklassigt och omfattande sätt. Vi blev förvånade över hur enkelt det gick att byta bank och hur mycket information och hjälp vi fick under hela processen, berättar Susanna.
Vetskapen om att familjen får stöd i sina penningärenden från en bank som anpassar sig till olika livsskeden hjälper dem att se förtroendefullt på framtiden.
– Det känns bra att bo i Laihela, och vi har inga planer på att flytta bort. Vår framtid påverkas ändå både av föräldrarnas arbetssituation, och av var i Finland våra barn börjar studera och arbeta i framtiden.
Text Juho Heikkinen
Foto Sami Pulkkinen