Perinteitä ja jaettua iloa
Mäki-Rajalan perhe nauttii perinteikkäästä joulusta juhlaruokineen, kuusineen ja joulukirkkoineen. Paras joululahja on sellainen, josta on iloa ja hyötyä pitkäksi aikaa.
Laihialaisessa Mäki-Rajalan perheessä odotetaan joulua innolla. Juhlapyhät tuovat menevän perheen arkeen mukavan hengähdystauon ja mahdollisuuden viettää aikaa yhdessä. Myös perinteillä on viisihenkisen perheen joulussa suuri merkitys.
– Joulukirkossa käynnistä, kinkun paistosta, joulupuuron keittämisestä ja joulukuusen koristelusta on tullut erottamaton osa jouluamme. Perinteet synnyttävät jouluista tunnelmaa, mutta kaikkein tärkeintä meille on kuitenkin yhdessäolo. Joulun aikaan tapaamme tänäkin vuonna isovanhempia ja muita sukulaisiamme sekä ystäviämme, kertoo perheen isä Juha Mäki-Rajala.
Lahjaksi tarpeellista
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä palveluesimiehen tehtävissä toimivalla Juhalla ja kunnan varhaiskasvatuksessa työskentelevällä Susannalla on kolme lasta:
18-vuotias Reetta, 16-vuotias Nuutti ja 11-vuotias Martta. Perhe on asunut samassa talossa rauhaisalla asuinalueella jo yli vuosikymmenen, jonka aikana jouluperinteet ovat muotoutuneet oman näköisiksi. Lasten kasvaessa tiettyjen asioiden merkitys on kuitenkin muuttunut.
– Kun lapset olivat pieniä, lahjojen määrällä oli suurempi merkitys kuin nykyään. Ajan myötä yhdessäolon ja jouluaterian merkitys on korostunut. Toki hankimme lahjoja edelleen, mutta sen sijaan, että niitä olisi paljon, haluamme antaa lahjaksi aina jotain tarpeellista, Susanna sanoo.
Kuten useimmissa suomalaisissa kotitalouksissa, myös Mäki-Rajaloilla kuluu rahaa joulukuussa tavallista enemmän.
– Kuluttaminen ei itsessään tietenkään ole joulun tarkoitus, mutta kuuluu asiaan, kun syömisiin panostetaan tavallista enemmän ja hankitaan lahjoja. Pyrimme kuitenkin pitäytymään järkihankinnoissa sekä lahjojen että ruuan suhteen. Toki joulun kulutushuippu edellyttää tietynlaista varautumista, ja edellisinä vuosina veronpalautukset ovatkin tulleet sopivasti joulun alla. Tänä vuonna niiden käytössä on pitänyt olla kaukaa viisas, Juha naurahtaa.
Säästöillä turvaa tulevaan
Juha ja Susanna näkevät, ettei heidän perheessään talousasioiden suunnittelusta ole tehty turhan suurta numeroa, vaan eteen päin mennään käytännöllisyys edellä.
– Taloudenpitäjinä olemme varmaankin vähän "sekä että". Suurissa hankinnoissa, kuten asunnon ja auton ostamisessa, toimimme aika tiukan suunnitelman mukaisesti. Arkiset hankinnat hoidamme puolestaan enemmän sen hetkisen tarpeen ja tunteen mukaan.
Mäki-Rajalat ovat löytäneet itselleen luontaisen tavan hankkia taloudellista mielenrauhaa.
– Vaikka emme ole varsinaisia talousintoilijoita tai pidä excel-taulukkoa jokapäiväisistä tuloistamme ja menoistamme, haluamme olla turvallisin mielin tulevaisuuden suhteen. Säästäminen on meille sopiva tapa luoda turvaa raha-asioihin. Erityisenä säästämiskeinonamme ovat tällä hetkellä sijoitusrahastot, joihin laitamme pienehkön summa rahaa joka kuukausi.
Elämänvaiheissa mukana
Kyrönmaan Osuuspankin Laihian konttorin asiakkaita perheestä tuli viime kesänä.
– Vaikka nykyään moni pankkiasia hoituukin verkossa, arvostamme sitä, että halutessaan saa myös henkilökohtaista ja välittävää palvelua. Siksi valitsimme Laihian POP Pankin, joka on palvellut meitä laadukkaasti ja kattavasti. Olimme yllättyneitä, kuinka mutkattomasti pankin vaihto sujui ja kuinka hyvin meitä informoitiin ja autettiin joka käänteessä, Susanna kertoo.
Tieto siitä, että raha-asioissa perheen tukena on elämäntilanteisiin mukautuva pankki, auttaa katsomaan eteenpäin luottavaisin mielin.
– Laihialla on oikein hyvä olla eikä suunnitelmissamme ole lähteä pois täältä. Tulevaisuuteemme vaikuttaa kuitenkin meidän vanhempien työtilanteiden lisäksi se, minne päin Suomea lapsemme suuntaavat aikoinaan opiskelemaan ja töihin.
Teksti Juho Heikkinen. Kuva Sami Pulkkinen
- Julkaistu POP Koivunlehdessä 4/2019