Tips för studerandes personliga ekonomi
Många unga flyttar till ett eget hem när högskolestudierna påbörjas. Då sker både stora förändringar i livet och tas steg mot självständighet. Plötsligt ansvarar man inte bara för studierna utan också för uppgifter relaterade till skötseln av det egna hemmet – och de tar inte slut!
I början kan det kännas svårt att hitta en egen bostad och ta hand om ekonomin. Lyckligtvis lär man sig på vägen när det gäller ekonomin och livet i största allmänhet. Genom att planera ekonomin och se upp för fallgropar kommer man ofta ganska långt. Här följer våra tips för vad man borde beakta i hanteringen av den personliga ekonomin och vilka alternativ det finns för studerande.
1. Bankärendena i skick
El, telefon, gröt, välling, hyra, kvarskatt, nätförbindelse och skulder. Hanteringen av den egna ekonomin börjar med att sätta bankärendena i skick. Som studerande behöver du åtminstone eget bankkonto, nät- eller mobilbank samt bankkort för betalningar. Utöver så kallat dagligkonto är det bra att fixa ett konto för besparingar som inte är anslutet till ett betalkort.
I din nätbank kan du till exempel automatisera sparandet så att det på en viss dag varje månad överförs ett visst belopp från dagligkontot till sparkontot. Du kommer åt saldot på sparkontot bara genom att i nät- eller mobilbanken överföra medel till dagligkontot, och således är det inte helt lätt att slösa upp sparmedlen.
Du visste väl att du kan ha flera bankkonton för olika ändamål. Till exempel ett konto för plötsliga utgifter, ett annat för en drömresa och ett tredje för köp av bostad.
Som kund hos POP Banken kan du också ansöka om POP Visa Credit/Debit-kombikort för studerande. Med kombikortet kan du betala både på kredit och från bankkontot. Du kan alltid välja på vilken sida du vill betala. Som studerande kan du få en kreditgräns på upp till 2 000 € till kombikortet.
2. Ha koll på månadens inkomster och utgifter med hjälp av en budget
En budget hjälper dig att se varifrån pengar kommer och vart de går. Skriv upp månadens alla inkomster, såsom studiestöd, lön och övriga inkomster. Skriv också upp utgifterna för till exempel boende, mat, kläder, fritidsaktiviteter och transporter. Studiepenningen för en studerande som bor självständigt är 279,38 euro 2025. För boende kan högskolestuderande dessutom få allmänt bostadsbidrag.
Du kan göra upp en budget till exempel i en mobilapp eller excel. Jämför de realiserade kostnaderna med budgeten regelbundet. Se alltid till att inkomsterna är större än utgifterna eller att de åtminstone är i balans. Det är också vettigt att spara en liten summa varje månad även om det bara skulle röra sig om några euro.
Ett bra alternativ för studerande är deltids- eller frilansarbete, som flexar med studierna. Beakta dock att också deltidsarbete har en inkomstgräns om du samtidigt får studiestöd. Den årliga inkomstgränsen möjliggör inkomster på 1 118 euro för varje månad med studiestöd och 3 355 euro för varje månad utan stöd.
Dessutom är studielån från banken ett alternativ för att balansera ekonomin. Studielån återbetalas i allmänhet till banken efter att studierna avslutats, men det ska återbetalas senast inom 30 år. När du överväger studielån är det bra att tänka efter hur mycket finansiering du behöver och hur du kommer att återbetala lånet efter studierna.
3. Skatter och avdrag
Även studerande bör kontrollera skattekortet regelbundet eller åtminstone en gång om året. Kontrollera skattesatsen och inkomstgränsen så att kvarskatt inte blir en otrevlig överraskning efter skatteåret. Kom också ihåg eventuella skatteavdrag, såsom arbetsrumsavdrag vid distansstudier.
När ekonomin är i skick behöver du inte hela tiden oroa dig för om pengarna räcker till för följande månad. Kännedom den egna ekonomin hjälper dig att fatta bättre beslut och noggrant överväga vad som bör skaffas och var man kan spara.
Studietiden är bara en etapp i livet. Hjälp, stöd och idéer för en studerandes bankärenden får du hos oss på POP Banken.