Hyppää sisältöön
Palvelukatko osassa POP Pankin palveluista la 29.3.2025 klo 18.00 - su 30.3.2025 klo 12.00

Opiskelija, vinkkejä oman talouden hallintaan

Moni nuori muuttaa omilleen korkeakouluopintojen alkaessa. Samaan elämäntilanteeseen osuu niin isoja muutoksia kuin itsenäistymisen askeleitakin. Yhtäkkiä vastuulla ovat paitsi opinnot myös kaikki oman kodin ylläpitoon liittyvät tehtävät - ja niitähän tuntuu riittävän! 

Oman asunnon etsiminen ja raha-asioiden haltuun ottaminen saattaa tuntua aluksi monimutkaiselta ja hankalalta. Onneksi harjoitus tekee mestarin, niin raha-asioissa kuin elämässä yleensä. Oman talouden suunnittelu ja mahdollisten kuoppien ennakointi auttaa monesti pitkälle. Keräsimme vinkkimme siitä, mitä oman talouden hallinnassa kannattaa huomioida ja minkälaisia vaihtoehtoja on tarjolla opiskelijalle.

1. Pankkiasiat kuntoon

Sähkö, puhelin, puurot, vellit, vuokra, mätkyt, netti ja velat. Oman talouden pyörittäminen alkaa pankkiasioiden järjestämisellä. Opiskelijana tarvitset ainakin oman pankkitilin, verkkopankin tai mobiilipankin sekä pankkikortin maksuja varten. Niin sanotun käyttötilin lisäksi kannattaa hankkia säästöjä varten tili, johon ei ole sidottu maksukorttia.

Voit esimerkiksi omassa verkkopankissasi automatisoida säästämisen kuukausittain siten, että tiettynä päivänä käyttötililtä lähtee määrittelemäsi summa säästötilille. Säästötilin saldoon pääsee käsiksi vain siirtämällä varoja verkkopankissa tai mobiilipankissa käyttötilille, joten ihan heppoisin perustein ei tule säästöihin kajottua.

Tiesithän, että pankkitilejä voi avata useammankin esimerkiksi erilaisia käyttötarkoituksia varten. Yksi tili yllättäville menoille, toinen unelmien reissua silmällä pitäen ja kolmas vaikkapa asuntounelmia varten.

POP Pankin asiakkaana voit myös hakea opiskelijan POP Visa Credit/Debit -yhdistelmäkorttia. Yhdistelmäkortissa on sekä luotollinen credit-ominaisuus että tililtä veloittava debit-ominaisuus. Voit aina valita kummalta puolelta maksu menee. Opiskelijana saat yhdistelmäkorttiin tarvittaessa 2 000 € luottorajan.

opiskelija herobanner

2. Hahmottele kuukauden tulot ja menot eli tee budjetti

Budjetti auttaa yksinkertaisuudessaan ymmärtämään, kuinka paljon rahaa tulee ja menee. Kirjaa ylös kaikki kuukauden tulot, kuten opintotuki, palkka sekä muut mahdolliset tulot. Kirjaa ylös myös menot, kuten asuminen, ruoka, vaatteet, vapaa-ajan huvit sekä liikkuminen. Itsenäisesti asuvan korkeakouluopiskelijan opintoraha vuonna 2025 on 279,38 euroa. Asumiseen korkeakouluopiskelija voi saada lisäksi yleistä asumistukea.

Budjetin seuraamiseen voi käyttää esimerkiksi mobiilisovellusta tai vanhaa kunnon excel-taulukkoa. Vertaile suunniteltua budjettia ja toteutuneita kuluja säännöllisesti. Huolehdi aina siitä, että tulot ovat menoja suuremmat tai muutoin tasapainossa. Kannattaa varata kuukausibudjetista myös pieni summa säästöön, vaikka se olisi vain muutamia euroja.

Opiskelijalle hyvä vaihtoehto on osa-aikainen tai freelance-työ, joka joustaa opintojen tahtiin. Huomaathan kuitenkin, että myös osa-aikaiseen työhön liittyy tuloraja, mikäli nostat samaan aikaan opintotukea. Vuosituloraja lasketaan siten, että tuloja voi olla 1 118 euroa jokaista tukikuukautta kohti ja 3 355 euroa jokaista tuetonta kuukautta kohti.

Pankista nostettava opintolaina on lisäksi yksi vaihtoehto tulojen tasaamiseen. Opintolaina maksetaan takaisin pankille yleensä opintojen päätyttyä, mutta viimeistään laina on kuitattava takaisin 30 vuodessa. Opintolainaa miettiessä kannattaa laskea, kuinka paljon rahaa tarvitset ja kuinka sen maksaminen onnistuu valmistumisen jälkeen.

3. Veroasiat ja vähennykset

Myös opiskelijan kannattaa tarkastaa verokortti säännöllisesti tai ainakin kerran vuodessa. Korttia katsellessa tulee huomioida veroprosentti ja tuloraja siten, etteivät mätkyt ole ikävä yllätys verovuoden päätteeksi. Kannattaa lisäksi muistaa mahdolliset verovähennykset, kuten etäopiskeluun liittyvä työhuonevähennys.

Kun talousasiat ovat hallinnassa, sinun ei tarvitse murehtia jatkuvasti siitä, riittävätkö rahat seuraavaan kuukauteen. Oman talouden tunteminen auttaa tekemään parempia päätöksiä ja harkitsemaan tarkemmin mihin kannattaa käyttää rahaa ja mistä voit mahdollisesti säästää.

Opiskeluaika on yksi etappi elämän varrella. Apua, tukea ja ajatuksia myös opiskelijan pankkiasioinnissa saa meiltä POP Pankista.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä