Asumismuotojen ABC
Toiveissa uusi koti? Uuden asunnon hankkiminen kannattaa aloittaa eri asumismuotojen vertailulla.
Asuinhuoneisto
Asuinhuoneiston ostaminen tarkoittaa osakkeita, jotka oikeuttavat asunnon hallintaan kerros-, rivi- tai paritalossa. Asuinhuoneiston arvoon vaikuttavat muun muassa asunnon kunto, asuinalueen kehittyminen ja yleiset markkinat. Asuinhuoneiston ostaja maksaa yhtiövastiketta, joka voi koostua hoito- ja rahoitusvastikkeesta. Hoitovastike on tarkoitettu taloyhtiön menojen kattamiseen, kun taas rahoitusvastikkeella jokainen osakas maksaa oman osuutensa taloyhtiön remonttikuluista. Asunnon oston yhteydessä pitää varautua myös varainsiirtoveron maksuun.
Omakotitalo
Omakotitalon ostaminen tarkoittaa kiinteistöä, johon kuuluu maa-alue ja alueella olevat rakennukset. Rakennus voi sijaita myös vuokratontilla. Kiinteistön arvo kehittyy esimerkiksi rakennusten kunnon, asuinalueen kehittymisen ja markkinoiden mukaan. Omakotitalon asukkaat maksavat itse kiinteistön ylläpidosta, korjauksesta ja remontoinnista syntyvät kulut. Muita kuukausittaisia menoja ovat muun muassa lämmityskulut, jätehuolto, kiinteistövero sekä mahdollinen tontin vuokra. Myös omakotitalon ostajan on varauduttava varainsiirtoveron maksuun. Lisäksi on hyvä muistaa, että uutta rakennettaessa on tärkeää laatia huolellinen budjetti.
Asumisoikeusasunto
Asumisoikeusasunto on vuokra- ja omistusasunnon eräänlainen välimuoto – asukkaana omistat asumisoikeuden asuntoon. Asumisoikeusasunnon irtisanomisaika on kolme kuukautta, ja sen myynnistä vastaa aina asunnon omistava yhtiö. Asumisoikeusasunnon hankkijana maksat asumisoikeusmaksun, joka palautuu sinulle asunnosta pois muuttaessasi rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Voit hakea asuntolainaa asumisoikeusmaksun rahoittamiseksi. Asunnosta maksetaan myös kuukausittaista käyttövastiketta.
Vuokra-asunto
Vuokra-asunto tarkoittaa asuntoa, jossa saat asua vuokrasopimuksen määräämän ajan. Vuokrasopimuksen voi tehdä myös toistaiseksi voimassaolevana. Huoneiston, omakotitalon ja asumisoikeusasunnon omistaja huolehtii itse asunnon kunnosta ja korjauksista, kun taas vuokra-asunnon kohdalla vuokranantaja on vastuussa yleisistä asunnon ylläpitoon ja huoltoon liittyvistä asioista. Vuokra-asunnon hankkija maksaa vuokranantajalle vuokravakuuden, joka on enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava takuuvuokra. Takuuvuokra maksetaan usein vuokravakuustilille ja sen saa takaisin vuokrasuhteen päättyessä, jos mitään korvattavaa ei löydy.