Tillsammans med sin make renoverade Piia Heikkilä ett drömmarnas hem av en gammal stockstuga: ”Vi ville kombinera gammalt och nytt på ett djärvt sätt”
Sommaren 2020 började Piia Heikkilä leta efter ett nytt hem tillsammans med sin make. De ville ha ett egnahemshus med en stor gård på några kilometers avstånd från Tavastehus centrum. Drömmarnas hem krävde lite tur och genomgripande sanering.
Efter försäljningen av den gamla bostaden bodde Piia Heikkilä och hennes make och deras två hundar på hyra i gamla stan i närheten av Tavastehus centrum. De blev förtjusta i läget men insåg snabbt att de behövde mer utrymme och en tomt för hundarna. Sommaren 2020 började de söka efter ett nytt hem.
”Vi hade redan vant oss vid att bo nära centrum och ville inte längre flytta längre bort. Vi bestämde oss för att dela ut lappar i postlådor vid intressanta hus, och vi sökte uttryckligen efter ett saneringsobjekt med gott läge och en stor tomt. Jag är själv fastighetsförmedlare och har sett många bostäder, så jag visste att vi inte skulle hitta drömmarnas hem i färdigt skick”, berättar Piia Heikkilä.
Fastighetsförmedlare och företagare Piia Heikkilä är både POP Pankki Lammis kund och samarbetspartner. Piias fastighetsförmedlingsfirma Laatu LKV har bland annat bedömt bostadspriser för POP Pankki Lammis kunder.
Redan i augusti 2020 besökte Piia för första gången sitt nuvarande hem, en gammal stockbyggnad från början av 1900-talet som då inte hade utannonserats till försäljning. Den dåvarande ägaren skulle flytta bort, och Piia och hennes make lämnade en offert på bostaden. Men eftersom ägarens barn var intresserad av att lösa in huset, glömde vi offerten. Tillsammans med maken fortsatte Piia att söka efter ett nytt hem och planerade redan att lämna en offert på ett annat objekt, då de plötsligt blev tillfrågade om de fortfarande var intresserade av stockbyggnaden som de hade varit och tittat på i augusti. Och visst var de det.
”Jag tror att det på något sätt var meningen att vi skulle få det här huset, trots att vägen var krokig. Men när vi bestämde oss för att köpa huset fattade vi nog inte hur stort projektet skulle bli. Det enda som nu finns kvar av den gamla byggnaden är stenfoten och stockstommen.”
Den modernt renoverade stockbyggnaden är belägen på en stor tomt. På sommaren byggdes en terrass vid huset, och arbeten har utförts på gården.
Problemlösning och projektledning
I november 2020 fick paret nycklarna till sitt nya hem. Arbetena började med planering och därefter blev det dags för rivningsarbeten och till slut renovering.
”Huset hade inte ens badrum utan endast en bastustuga på gården. Den övre våningen var i sin tur en kall vind. Till en början fick jag hålla på med bottenplanen rätt mycket, eftersom jag ville ha ett stort kök och ett vardagsrum på nedre våningen men också ett grovkök, ett badrum och en entréhall. Till slut bestämde vi oss för att bygga ett annex, och nu är alla rum rymliga och sådana som ville ha”, berättar Piia.
Rivningsarbetena utfördes som talko med vänner och familjemedlemmar. Det fanns en hel del som måste rivas i den gamla byggnaden, till exempel fanns där sju sorters plastmattor och flera lager tapet. Även bottenbjälklagets stockar måste rivas i sin helhet. I mellanbjälklaget lämnades däremot endast de stöttande stockarna kvar, eftersom vi ville ändra takhöjden. Renoveringen sköttes dock av proffs.
Det som blev kvar av den gamla byggnaden var ungefär stenfoten och stockstommen.
”Under renoveringsprojektet försökte jag besöka huset varje dag. Jag har ett trevligt jobb, eftersom jag inte är bunden av tider och jag strävade efter att besöka byggarbetsplatsen regelbundet. Varje veckoslut kom vi till huset för att städa byggarbetsplatsen och ordna saker. Även min far var till stor hjälp, och han besökte byggarbetsplatsen för att hjälpa till och leda projektet cirka 1–2 gånger i veckan.”
Det gamla huset renoverades inte utan överraskningar. Avsikten var att flytta till färdigt hem sommaren 2021, men i stället flyttade paret in i ett halvfärdigt hem som till slut stod klart i mars 2022. Överraskningarna och förändringarna i tidsscheman påverkade så klart också budgeten, vilket innebar att de måste ansöka om ytterligare renoveringslån under projektets gång.
”Visst var hela det här projektet ett enda lösande av problem. När man sanerar ett gammalt hus är tidsschemat inte fastspikat, och överraskningar är vanliga. Jag anser att en så här stor sanering kräver bra projektledningskompetens.”
Unikt hem som kombinerar gammalt och nytt
Viktiga element i saneringen var inredningen, materialen och de originella lösningarna.
”Vi ville renovera huset till våra drömmars hem och några större kompromisser har vi inte gjort på den punkten. Vi behöver inte flytta ut för att en lösning skulle börja irritera oss”, berättar Piia på tal om inrednings- och renoveringslösningarna.
”Till exempel alla väggar har målats med olika gröna nyanser, vilket inte är så vanligt. Vi ville också ha ett lite mer speciellt laminatgolv med diamantmönster. Inredning har aldrig varit min stora passion, men via jobbet har jag fått se olika slags hem och inredningslösningar, vilket under årens lopp har utkristalliserats till min personliga vision. Jag har också inhämtat inspiration från till exempel Instagram och Pinterest.”
I vardagsrummet och köket har vi inte täckt över hela den vackra stockväggen. Före renoveringen var alla stockväggar täckta.
Trots att paret renoverade den gamla stockbyggnaden med ett modernt grepp ville de också lämna kvar delar av husets historia och karaktär. Några stockväggar är bara, och dessutom sparades den gamla verandans fönster som nu bland annat pryder grovköket och badrummet på övre våningen.
”I vårt hem tycker jag väldigt mycket om det öppna kombinerade vardagsrummet och köket, och det är ju där man tillbringar mest tid. En annan favorit är badrummet på andra våningen. Och även tomten är fantastisk! Det enda som jag egentligen saknar här är en sjö”, säger Piia skrattande.
I entréhallen fästs uppmärksamheten genast vid den imponerande trappan.
I det stämningsfulla badrummet på övre våningen finns ett renoverat fönster från den gamla glasverandan.
Om du blev intresserad av renoveringen och vill se mer bilder av projekt så kan du göra på Instagramkontot @villa_vartija