IT-säkerhetschefens tips för att uträtta ärenden tryggt i banken
Fallen av nätfiske som gäller bankuppgifter har tyvärr ökat. Enligt Finansinspektionen stals 2012 cirka 800 000 euro från finländska bankkonton, medan uppskattningarna för de senaste åren redan rör sig kring tiotals miljoner euro årligen. Hur har bedrägerierna utvecklats de senaste åren och hur kan du skydda dig från attacker?
Kriminella använder olika metoder för att komma åt offrens bankkonton. I praktiken kan fallen delas in i två typer: fiske av bankuppgifter och tekniska attacker. Vid fiske av bankuppgifter försöker kriminella få offret att överlåta bankkoder till dem antingen med hjälp av bluffsamtal, fiskemeddelanden eller fiskesidor. Vid tekniska attacker används skadliga datorprogram i avsikt att kapa användarens bankkoder. Det har till och med förekommit fall där bedragare har ringt offer i myndigheters namn och bett om tillträde till deras nätbank via distansförbindelse.
Fiskeattackerna har utvecklats år för år och blivit professionella. Till exempel har kvaliteten på fiskemeddelanden och fiskewebbplatser förbättrats så att de är mycket trovärdiga, och olika attacker görs numera hela tiden. Fiskemeddelanden skrivs numera på god finska, och kriminella har lärt sig att använda också reklam i sökmotorer för att sprida fiskesidor. En del fiskesidor kan till och med ha ikonen grönt lås i adressfältet som visar att webbplatsen har ett giltigt certifikat. Inte heller det garanterar ändå att webbplatsen är äkta, och därför känner man bäst igen en fiskesida på adressen.
Det kan finnas fiskesidor också i resultat från sökmotorer. Du kan känna igen en bluffwebbplats på sidans adress.
Hur skydda sig mot fiske av uppgifter?
Bankerna har utvecklat olika säkerhetsmekanismer som effektivt avvärjer skadliga programs möjligheter att kapa bankkoder. Du kan också egna åtgärder och genom att vara uppmärksam skydda dig mot fiske av uppgifter. Med dessa tips kan du undvika försök till bedrägeri:
- Logga in i nätbanken direkt på bankens webbplats genom att själv skriva in poppankki.fi i adressfältet. Du kan också spara adressen som bokmärke. Då kommer du snabbt till bankens webbplats också i fortsättningen. Att använda mobilbanken är också ett mycket säkert alternativ som rekommenderas.
- Gå inte till nätbanken via en sökmotor, för det kan finnas fiskesidor bland sökmotorns resultat. Logga aldrig heller in i nätbanken via en länk i ett mejl eller ett textmeddelande.
- Ge inte dina bankkoder till någon annan. Kom ihåg att banken eller polisen aldrig frågar efter användarkod och lösenord via telefon eller mejl. Släpp inte heller in andra personer i din nätbank via distansförbindelse.
- Se till att du regelbundet uppdaterar de enheter där du loggar in i nätbanken. Kom ihåg att samtidigt också uppdatera enheternas program och antivirusprogram.
- Om du upptäcker att tvivelaktiga meddelanden eller sidor är i farten i POP Bankens namn, meddela oss genom att skicka meddelandet till adressen turvallisuus(at)poppankki.fi. Svara inte i något fall på ett bluffmeddelande och klicka inte på länkar i ett meddelande.
Men om bankkoderna ändå har hamnat i fel händer? Om du har klickat på en länk i ett fiskemeddelande eller misstänker att du har gett dina bankkoder till bedragare, kontakta genast din bank eller spärrtjänsten 020 333 utanför bankens öppettid. Gör också brottsanmälan om saken till polisen. Spara eventuella fiskemeddelanden och utbyte av meddelanden för senare utredning. Ju snabbare du reagerar, desto bättre möjligheter har vi att hjälpa dig.
Bloggtexten har skrivits av POP Bankens IT-säkerhetschef Guoxi Yu.