Pankkiiri maajussin sydämellä – Eläkkeelle siirtyvälle varatoimitusjohtajalle maatilan askareet ovat arjen luksusta
Pohjanmaan Osuuspankin varatoimitusjohtaja Jarmo Hietamäen aamukampa pankin palveluksessa alkaa olemaan aika pitkälle piikitön. Jarmo siirtyy eläkkeelle toukokuussa 2022. Halu keskittyä pojan auttamiseen suvun maatilan pyörittämisessä on kytenyt mielessä jo jonkin aikaa, ja nyt aika tuntui tähän otolliselta.
Pankkiin Jarmo tuli töihin vuonna 1991. Ennen pankin palkkalistoille tuloa Jarmo toimi suunnitteluagrologina Maaseutukeskuksessa (nykyinen ProAgria), pääasiassa Kauhava-Ylihärmä-akselilla. Mukaan kuului myös jonkin verran kirjanpitotiloja Järviseudun alueelta.
Kaikki muuttui eräänä iltapäivänä, kun silloinen Ylihärmän Osuuspankin toimitusjohtaja, Touko Takala soitti ja hyvin lyhyesti ja ytimekkäästi ilmoitti Jarmolle, että nyt pitäisi tavata.
- Ilmoitin Toukolle siinä, että minulla on juuri nyt muutaman laskelman teko kesken ja että ehtisin paikalle noin tunnin tai kahden päästä, eli että kävisikö jos tulisin sitten käymään. Toukolle tämä ei käynyt, vaan piti mennä heti.
Sinä päivänä Jarmo sai tarjouksen aloittaa maatalouspankkiirin tehtävässä Ylihärmän Osuuspankissa.
Maatalouspankkiiri Kauko Korpi siirtyi pankin palveluksesta viljelijäksi huhtikuussa 1991. Jarmo ajoi Kaukon kotiin niittokoneen kyydissä ja jatkoi maatalouspankkiirina siitä mihin Kauko jäi.
Samaan aikaan kun Jarmo aloitti työt Ylihärmän Osuuspankissa, oli Touko tehnyt sopimuksen Kortesjärven Osuuspankin kanssa, jonka myötä Jarmon toimenkuvaan tuli tehdä maatalouspankkiirin töitä myös Kortesjärvellä kerran viikossa. Päivä oli joka viikon tiistai. Tämä sopi Jarmolle oikein hyvin, olihan Kortesjärvellä enemmän karjatiloja kuin Ylihärmässä. Näiden tilojen asioiden hoito monipuolisti mukavasti Jarmon työtehtäviä ja toimi hyvänä oppimispolkuna maatalouspankkiirin työtehtäviin.
Lama-aikojen ahdingosta fuusiopankin varatoimitusjohtajaksi
90-luvulla maatalouspankkiirin tehtävä ei ollut helppo. Aktiivimaatilojen lukumäärä laski EU:n kynnyksellä nopeaa tahtia. Myös Suomessa vellova lama teki maatalousyrittämisestä tuskallista muun muassa korkean korkotason takia.
- Muistan, että vaikka monella tilalla toimeentulo oli tiukalla, hoiti moni tila oman ”ruutunsa” hyvin. Hattua täytyy nostaa niille asiakkaillemme, jotka jaksoivat pinnistellä ja leikata kuluja. Moni käytti myös vapaa-aikaansa lisätulojen hankintaan. Sitten alkoikin tilanne helpottua, kun korkotaso alkoi laskemaan 90-luvun puolivälin jälkeen.Noihin aikoihin myös pankin myöntämien lainojen laina-aika oli melkoisesti tiukempi kuin tänä päivänä. Maksimi laina-aika oli kymmenen vuotta.
- 12 vuoden laina-aika oli aivan huippupoikkeuksellista. Tätä kun peilataan vielä tuon ajan korkotasoon, on maailma ollut noihin aikoihin ihan eri asennossa.Nykyään yli 20 vuoden laina-ajat ovat ihan normaalia tätä päivää, kuten myös historiallisen matalat korot. Syynä tähän on ollut rahamarkkinoiden vapautuminen ja pankkisektorin koventunut kilpailu.
Toimitusjohtaja Touko Takalan eläkejuhlat Ylihärmässä 1.6.2001. Jarmo nimitettiin Toukon jatkajaksi Ylihärmän Osuuspankkiin.
Vuonna 2001 Ylihärmän Osuuspankin toimitusjohtajaksi valitseminen on jäänyt Jarmolle erityisesti mieleen. Toimenkuvan vaihdoksen myötä paikallisosuuspankkiryhmän toiminta tuli tutummaksi ja katsantokanta avartui koko pankkisektorista.
- Touko sanoi toimitusjohtajan avainten luovutuksen yhteydessä saatesanoina, että ”pidä huoli, ettei korkoero pääse alle neljän prosentin, koska muuten pankki on konkurssissa”. Noihin aikoihin korkoero oli yli 5 prosenttia, mutta nopeasti se alkoi siitä sitten tippumaan kovan kilpailun takia. Pian oltiinkin jo alle 2 prosentin. Toimintojen leikkauksella ja säästämisellä tästäkin selvittiin, eikä pankki mennyt konkurssiin.
Jarmolla pankkiirin uraa kertyi 31 ansiokasta vuotta. Ylihärmän Osuuspankin arkistosta löytyi yksi jos toinenkin muisto noilta ajoilta.
Ylihärmän toimitusjohtaja-aikaa kesti noin kymmenen vuotta. Vuonna 2010 Ylihärmän Osuuspankki fuusioitui Kauhavan, Alahärmän ja Kortesjärven Osuuspankkien kanssa muodostaen yhdessä Pohjanmaan Osuuspankin. Fuusion myötä Jarmo toimi aluksi muutaman vuoden Ylistaron ja Ylihärmän aluejohtajana ja tämän jälkeen toimenkuvaksi muodostui Pohjanmaan Osuuspankin varatoimitusjohtajan pesti.
- Fuusio oli järkiratkaisu. Vuoden 2008 jälkeen pankkien sääntely lisääntyi ja tiukkeni rajusti. Lisääntyneen byrokratian takia pienemmillä pankeilla ei yksinkertaisesti riittänyt enää resurssit, kun isoilla ja pienillä pankeilla oli samat velvollisuudet.
Liikuntaa rakastava maatilan poika pienestä pitäen
Jarmo on aina ollut mieleltään enemmän maanviljelijä kuin pankkiiri. Yhteistä maataloutta on vuosien saatossa kehitetty yhdessä velipojan kanssa. Molemmilla on ollut omat tilat, mutta käytännössä kaikki maatilojen työt on tehty yhdessä.
Vuosien varrella Jarmon poika Jaakko on ottanut oman tilansa lisäksi molempien tilojen päävetovastuun. Nykyään Jarmon toimenkuva maatilalla onkin ollut enemmän juoksevien asioiden hoitaminen, Jarmon sanoin ”hupulaasten hommia”, mutta toki sesonkiaikaan työtä on enemmänkin ollut tehtäväksi.
Eläkkeelle siirtymisen myötä yksi Jarmon keskeisimmistä haaveista onkin se, että hän voisi keskittyä täyspäiväisesti maataloustöihin. Ensi keväästä onkin tulossa ensimmäinen, kun Jarmo saa keskittyä täysin kylvötöiden tekemiseen.
Myös liikunta on ollut lähellä Jarmon sydäntä.
- Toivon mukaan nyt jäisi aikaa liikunnalle, ja ymmärtäisi sitä myös käyttää ympärivuotiseen liikuntaan. Tähän asti olen talvisin hiihtänyt ja kesäisin taas ollut enemmän tai vähemmän tekemättä mitään. Toivottavasti nyt tulee sitten kesälle vaikkapa pyöräilyä, rullahiihtoa tai lenkkeilyä. Aika näyttää.
Toukon puhelinsoitosta on aikaa kulunut nyt 31 vuotta.
Jarmolla on edessään enää lakisääteiset lomat, minkä jälkeen antoisat eläkepäivät maatilan arjen pyörittämisessä ovat edessä.
"Asioilla on taipumus järjestyä" on Jarmon motto myös tulevaisuutta ajatellen.
Maailman nykyinen tilanne kuitenkin pohdituttaa, eikä vähiten Suomen maatalouden ja ruokahuollon osalta.
- Kyllähän tässä sitä pohtii, että tuo kahakka tuolla Itä-Euroopassa laantuisi ja lakkaisi, jotta me täällä Suomessakin voisimme katsoa tyynempään tulevaisuuteen. Toivotaan, että päättäjät ja valtioiden päämiehet osaavat hoitaa oman ”ruutunsa” järjellä.
Asioilla on kuitenkin taipumus järjestyä. Tämä on myös yksi Jarmon elämänohjeista, mikä sopii paitsi tähän nykyiseen maailman tilaan, myös moneen muuhunkin tilanteeseen.
- Vaikka reki kuinka tihkaasoo, niin jos vähänkään on intoa ja jaksamista asioiden eteen ponnistelulle, asiat tuppaavat järjestymään.