Hyppää sisältöön
Rahastotoimeksiannot eivät ole mahdollisia ma 30.12. klo 14.30 - ti 31.12. klo 15.00 välisenä aikana

Muutto yhteiseen kotiin

Hyvä huomioida, kun muuttaa yhteiseen kotiin

Avioliittoa suunniteltaessa on hyvä huomioida, että avioliiton solmiminen tarkoittaa elämän jakamista tulevan puolison kanssa myös juridisessa mielessä. Yhteisen taipaleen alussa kannattaa käydä läpi myös pankki- ja vakuutusasiat, kuten henkilökohtaisten tilien käyttöoikeudet sekä päättää avataanko mahdollisesti yhteinen tili yhteisiä kuluja varten. Entä yhdistetäänkö mahdolliset olemassa olevat henkilökohtaiset lainat ja missä on tuleva yhteinen koti? Myydäänkö esimerkiksi olemassa olevat asunnot vai jätetäänkö jompikumpi tai molemmat sijoitusasunnoiksi?

Uusperheiden määrä lisääntyy jatkuvasti. Uusperhe on perhe, jossa toinen tai molemmat puolisoista on ollut aiemmin avo- tai avioliitossa ja johon voi kuulua myös aiempien liittojen lapsia. On tärkeää huomioida, että uusperheen perustaminen voi vaikuttaa lasten saamiin etuuksiin. Omaisuuden jakamiseen onkin hyvä varautua jo tässä vaiheessa – avioehdon ja testamentin avulla omaisuudenjako tapahtuu puolisoiden itse toivomalla tavalla. Jos esimerkiksi avioehtoa ei ole, molempien puolisoiden omaisuus lasketaan liiton päättyessä yhteen ja sen jälkeen puolitetaan molemmille tasan. Näin tapahtuu siis myös siinä tilanteessa, jossa toisen omaisuus on huomattavasti suurempi tai pienempi kuin avioliittoa solmittaessa. Myös testamentti kannattaa tehdä, sillä testamentin avulla voi vaikuttaa lakimääräiseen perimysjärjestykseen.

Avioliiton myötä myös nimenmuutos voi tulla mahdolliseksi. On hyvä muistaa, että uusi sukunimi vaikuttaa viralliseen henkilöllisyyspaperiin. Maistraatin sivuilta voit tarkistaa, mihin kaikkialle nimenmuutoksesta tulee ilmoittaa.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä