Vuokralta omaan kotiin
Vaikka vuokralla asuminen on suosittua varsinkin isommissa kaupungeissa, kaipaa moni nimenomaan ihan omaa kotia. Se, asummeko vuokralla vai omistusasunnossa riippuu paljolti elämäntilanteesta ja asuinpaikasta - molemmissa on puolensa. Nykyisin kuitenkin jo vuokra-asuntojen hinnat ja saatavuus houkuttelevat hankkimaan oman kodin. Asunnon ostaminen on sitovampi päätös kuin vuokralla asuminen. Vuokrakämppää tulee helposti vaihdettua useastikin. Omistusasunnosta saa tehtyä juuri omanlaisensa kodin.
Unelmasta totta - vuokralaisesta kodinomistajaksi
POP Pankin pitkäaikainen asiakas Mireilla Heikkinen toteutti haaveensa omasta kodista. Tamperelainen 26-vuotias tiedolla johtamisen ammattilainen unelmoi asunnosta, josta saisi tehtyä juuri sellaisen kuin itse haluaa: omannäköisensä kodin, jossa viihtyä pitkään.
- Opiskeluaikana tuli muutettua moneen otteeseen vuokra-asunnosta toiseen. Haaveena oli päästä omaan kotiin heti, kun vain työ- ja rahatilanne on kunnossa.
Mireilla valmistautui oman asunnon ostoon pitkäjänteisellä säästämisellä muun muassa ASP-tilille, jonka mekaniikka on yksinkertainen. ASP-tilille säästetään vähintään kahden vuoden aikana 10 % asunnon ostohinnasta ja pankki lainaa loput. Taloudellista tukea nuori nainen sai myös vanhemmiltaan.
Ostoprosessi sujui suhteellisen vaivattomasti.
- Laina-asioiden ja asuntokauppojen selvittelyssä oli omat hommansa, mutta koko prosessin läpi sain todella asiantuntevaa tukea pankkineuvojaltani, Mireilla kertoo tyytyväisenä.
Oman kodin hankinnan lähtökohtana oli selvittää, millaista lainaa on mahdollista saada. Näin Mireilla tiesi, millaiseen budjettiin sopivaa asuntoa etsiä. Budjetin lisäksi omat mieltymykset rajasivat vaihtoehtoja. Unelmakoti löytyikin parissa kuukaudessa.
Mahdollisiin maksukyvyn muutoksiin Mireilla varautui ottamalla vakuutuksen. Lisäksi hän yhä säästää kuukausittain myös säästötilille pahan päivän tai uusien unelmien varalta.
Nyt Mireilla haaveilee uusista elämyksistä ja matkustamisesta. Eläväinen ja aktiivinen elämäntyyli vaatii vastapainokseen tukikohdan, jollaiseksi oma koti onkin hyvää vauhtia muotoutumassa.
Asunnonostajan muistilista
Asunnon hankkiminen on aina varallisuusarvoltaan merkittävä, jopa ainutkertainen, oikeustoimi, johon liittyy monta muistettavaa seikkaa.
> Tutustu säästämisvaihtoehtoihin
Aloita säästäminen ajoissa. Ensiasunnon ostoa suunnittelevalle 15-39-vuotiaalle ASP-tili on hyvä vaihtoehto, koska oman pääoman osuus lainaa haettaessa on vain 10 %. Etu on korostunut 1.7.2016 alkaen voimaan tulleen enimmäisluototussuhteen myötä. Jos asunnon ostajalla ei ole säästössä 10 % omarahoitusosuutta, vaaditaan enemmän reaalivakuuksia. Henkilötakausta ei huomioida lisävakuutena.
> Varmista rahoitus
Asunto hankitaan enää harvoin kokonaan säästämällä: käytännössä lainanotti liittyy aina kuvioon. Varmista luototuskelpoisuutesi ja maksuvalmiutesi ennakkoon.
> Ota selvää ja varaudu ikäviinkin yllätyksiin
Asuntoluotto on usein takaisinmaksuajaltaan pitkä. Olosuhteet voivat muuttua, mutta niihin voi varautua ennalta. Esimerkiksi lainavakuutus on yksi tapa varautua työttömyydestä tai työkyvyttömyydestä johtuvaan tulojen laskuun.
> Vertaile
Kun budjetti on selvillä, voi alkaa etsiä siihen sopivaa asuntoa. Kannattaa miettiä, mitkä kriteerit ovat itselle tärkeimpiä ja mistä on ehkä valmis tarpeen tulle joustamaan, jos budjetti ei veny luksuslukaaliin. Sijaintia ei voi muuttaa, sisustusta voi.
> Ammattilainen avuksi
Ison päätöksen edessä on järkevää turvautua ammattilaisten apuun. Pankkineuvojat ja kiinteistövälittäjät auttavat, jos jokin askarruttaa.
Meistä saa ottaa tukea missä vaiheessa tahansa uudesta kodista unelmointia!