Opintolainan ABC
Moni opiskelija ajattelee opintolainaa pelottavana velkamörkönä - aivan turhaan. Opintolaina on opiskelun ohella yksi kannattavimmista sijoituksista tulevaisuuteen.
Miksi sitten hakea opintolainaa? Asiakkaamme Tiia kertoo kokemuksistaan.
Entä miten sitä haetaan? Kuinka paljon sitä voi saada? Asiantuntijamme Raija Kivimaa-Tilvis vastaa yleisimpiin opintolainaa koskeviin kysymyksiin.
Opintolaina helpottaa arkea
Tamperelainen Tiia Tikkanen nauttii täysin siemauksin työstään lastentarhanopettajana valmistuttuaan joulukuussa 2016. Opiskeluaikana työn, opintojen ja henkilökohtaiset talouden kanssa tasapainottelu oli välillä hankalaa.
-Päätoimisen opiskelun ja töissä käymisen yhteensovittaminen ei aina ollut helppoa, hän muistelee.
Siksi Tiia päättikin hakea opintolainaa: se toi helpotusta arkeen opiskeluaikoina. Se tuntui melko selvältä ratkaisulta.
- Lainan ottaminen ei missään vaiheessa pelottanut tai tuntunut möröltä, kun tutustui lainan ehtoihin, joustavaan takaisinmaksuaikaan ja matalaan korkoon. Totta kai opintolainan ottamista miettii ja mietinnän jälkeen se tuntui hyvältä ja järkevältä ratkaisulta, Tiia kertoo.
Opintolaina auttaa toteuttamaan unelmia
Tiia haaveili jo opiskeluaikoina opiskelijavaihdosta ulkomailla. Ainutlaatuinen tilaisuus osui kohdalle valmistumisen jälkeen ja Tiia suuntasi harjoitteluvaihtoon Portugaliin.
- Vaihto oli yksi elämäni parhaimmista kokemuksista: pääsin toteuttamaan haaveeni.
Vaihdossa Tiia kehitti ammatti- ja kielitaitoaan sekä tutustui valloittavaan portugalilaiseen kulttuuriin.
-Opintolaina oli yksi tekijä, jonka avulla pystyin tarttumaan tähän tilaisuuteen. Olen nyt monta unohtumatonta muistoa ja tärkeää oppia rikkaampi, hän kertoo
Mikä opintolaina?
Valtion takaama opintolaina auttaa opiskelujen rahoittamisessa, jos opintoraha ja mahdollinen asumislisä vetävät kukkaron nyörit tiukille.
Opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta opintojen päätyttyä. Sen nostaminen helpottaa opiskelijan taloutta ja ajankäyttöä. Edulliset lainaehdot takaavat, että opintolaina on kannattava sijoitus tulevaisuuteen. Tavoiteajassa valmistuminen voi oikeuttaa opintolainahyvitykseen, mikä tarkoittaa sitä, että Kela maksaa osan opintolainastasi.
Kuka voi saada opintolainaa?
Opintolaina on tarkoitettu päätoimisen opiskelun rahoittamiseen.
Sille ei tarvitse vakuuksia tai takaajia, koska valtio takaa sen. Opintolainan valtiontakauksen voi saada, jos saa Kelasta opintorahaa tai Koulutusrahastolta aikuiskoulutustukea. Katso poikkeustapaukset Kelan sivuilta.
Paljonko opintolainaa voi saada?
Opintolainan määrä riippuu hakijan iästä ja oppilaitoksesta. Opintolainaa voi saada lukuvuodessa seuraavasti:
- Alle 18-vuotias muu kuin korkeakouluopiskelija: 300 euroa kuukaudessa.
- 18 vuotta täyttänyt muu kuin korkeakouluopiskelija: 650 euroa kuukaudessa.
- Korkeakouluopiskelija: 650 euroa kuukaudessa.
- Aikuiskoulutustukea saava (kotimaassa opiskeleva): 650 euroa kuukaudessa.
- Ulkomailla opiskeleva: 800 euroa kuukaudessa.
Kelan laskurilla voit arvioida opintotuen määrän antamillasi tiedoilla.
Miten opintolainaa haetaan?
Helpointa on hakea opintolainan valtiontakausta samalla, kun hakee opintotukea.
Opintorahaa saavalle korkeakouluopiskelijalle takaus myönnetään automaattisesti. Lainatakauksen voi hakea myös erikseen opintotuen muutosilmoituksella. Tarkemmat ohjeet löydät Kelan sivuilta.
Kun valtiontakaus on myönnetty, on aika ottaa yhteyttä pankkiin ja sopia opintolainan nostamisesta.
POP Pankin asiakkaana voit hakea lainaa verkkopankissa. Jos et vielä ole asiakkaamme, voit täyttää lainahakemuksen meille täältä.
Opintolainan nostaminen
Lainatakaus myönnetään opintotukipäätöksessä, jossa myös kerrotaan, milloin ja kuinka paljon opintolainaa voi nostaa. Lainan ottaja päättää, kuinka paljon hän lainaa kerralla nostaa. Lukuvuodelle myönnetty opintolaina on nostettava sen kuluessa, yleensä heinäkuun loppuun mennessä.
Opintolainan takaisinmaksaminen
Opintolainan takaisinmaksu alkaa opintojen päätyttyä. Takaisinmaksusta sovitaan yhdessä pankin kanssa ja siihen voi tarvittaessa tehdä muutoksia. Lainan voi myös maksaa milloin tahansa kuluitta kokonaan.
Opintolainan lyhennyksistä voi saada valmistumisen jälkeen opintolainavähennystä tai opintolainahyvitystä. Opintojen aloitusvuosi määrittää sen, kumpaan lainanottaja on oikeutettu. Opintojen aikana takaisimaksettu opintolaina pienentää opintolainahyvityksen määrää.
Lainan korot ja kulut
Pankki pääomittaa opintolainan korot niin kauan, kun lainanottaja saa opintotukea. Opintolainan summa siis kasvaa korkojen verran. Viimeisen opintotukilukukauden jälkeen pankki pääomittaa korot vielä yhden lukukauden ajan, mutta sen jälkeen lainanottaja maksaa korot.
Opintolainan korko muodostuu sovitusta viitekorosta ja pankin marginaalista. Todellinen vuosikorko muodostuu tämän varsinaisen koron lisäksi muista lainasta aiheutuvista kuluista.
POP Pankin asiakkaana voit hakea lainaa verkkopankissa.
Jos et vielä ole asiakkaamme, voit täyttää lainahakemuksen meille täältä.