Tilaa harrastaa ja olla perheen kanssa - Takamaiden haaveet täyttyvät unelmien kodissa
Mari ja Jani Takamaa suunnittelivat ja rakennuttivat haaveidensa kodin järvimaisemiin. Vaikka Ukrainan sota koetteli hanketta, hyvät suunnitelmat ja kumppanit auttoivat tekemään lopputuloksesta juuri sellaisen kuin pari halusi.
Jani ja Mari Takamaa uudessa, itse suunnittelemassaan kodissaan.
Mistä saitte idean lähteä rakentamaan talon?
"Korona-aikana vietimme varsin paljon aikaa mökillä, arkena etätöitä tehden ja myös viikonloppuisin. Mökkimme on vain kymmenen kilometrin päässä silloisesta kodistamme. Hirsimökillä yöunet ovat aina mitä makoisimmat ja aamuihin oli ihana herätä, kun rauhoittava järvimaisema on heti edessä", muistelee Mari Takamaa.
"Aloimme pohtia, olisiko aamukaffit mukava nauttia joka ikinen aamu tämän kauniin maiseman äärellä. Omakotitalomme alkoi myös tuntua tyhjältä ja turhan isolta lasten lähtiessä opiskelemaan."
"Lopullinen rakentamispäätös tapahtui nopeasti, kun sattumalta meiltä kysyttiin, tiedämmekö kotikunnassamme myynnissä olevaa, lapsiperheelle sopivaa taloa. Vilkaisimme kerran toisiamme - joo, kyllä tiedetään tosi hyvä talo! Kyseinen kauppa ei lopulta toteutunut, mutta uusi ostaja löytyi yllättävän nopeasti."
Takamaiden talo tuoreeltaan.
Millainen talo on?
Takamaiden talo on itse suunniteltu lamellihirsitalo, Pinta-ala n. 120 m2 + 2 isoa parvea + lasitettu terassi + avoterassi. "Halusimme talon, joka istuu hyvin perinteiseen maalaismaisemaan, mutta ei ole kuitenkaan perinteisen pohjalaistalon rekonstruktio", taustoittaa Mari Takamaa.
"Talo on yksinkertainen, ulkoasultaan hieman latomainen. Isot ikkunat ovat järvelle ilta-auringon suuntaan, jolloin järvimaisema ja ympäröivä luonto on osa sisustusta. Yksi huomioitava asia suunnittelussa aina talon tontille asemoinnista ja valon kulkusuunnasta materiaalivalintoihin oli minun hankala migreenini, joka provosoituu etenkin kirkkaasta valosta. Suurimmat ikkunat ja makuuhuone ovat ilta-auringon suuntaan, jolloin auringonvalo on lempeämpää. Sisätiloissa sävymaailma on rauhallinen, kiiltäviä pintoja välteltiin. Valaistus on kauttaaltaan lämminsävyinen ja himmennettävissä."
"Rakentamisessa huomioitiin siis aistiystävällisyys - sisustuksen puupinnat ja luonnollisen murrettu, rauhallinen värimaailma tukevat hyvinvointia ihan tutkitusti. Puumateriaali sisustuksessa omaa samanlaisia terveysvaikutuksia kuin luonnossa ja metsässä oleskelu: stressitaso ja verenpaine laskee, jopa luovuuden on todettu lisääntyvän. Ihan jokainen varmasti hyötyisi aistiystävällisestä, luonnonmateriaaleja suosivasta sisustuksesta, sen verran kiireinen on työelämä varmasti jokaisella."
Makuuhuone ja taustalla kylpyhuone
Kylpyhuone on hillityn harmoninen.
Millainen rakennusprojekti oli; kauanko se kesti?
"Koska pohjaratkaisu ja ulkoasu haluttiin tehdä täysin omien toiveiden mukaisena, ei mikään valmispaketti tullut kysymykseen. Suunnittelimme pohjaratkaisua kevään 2022 kuluessa ja kilpailutus toteutettiin kesän 22 aikana. Lokakuussa teimme sopimuksen Huvila Seppälä Oy:n kanssa. Valinnassa ratkaisi hinnan lisäksi ystävällinen ja helppo vuorovaikutus yrittäjän kanssa sekä paikallisuus - hirret tulivat naapurikunnasta Alajärveltä Huvila Seppälä Oy:lta. Maatyöt toteutettiin loppusyksystä ja maaliskuun aikana koottii hirsikehikko ja rakennettiin katto. Moni suuri työvaihe tehtiin perinteisesti talkoilla, siitä kiitos ystäville ja sukulaisille", Mari sanoo.
"Osaava timpuri aloitti sisätyöt huhtikuussa. Asuimme miehen kanssa rakennusajan mökissä samalla tontilla, illat ja viikonloput teimme raksahommia niin paljon kuin vain ehdimme ja osasimme. Ammattilaiset tietenkin hoitivat lvi- ja sähkötyöt, myös melko vaativan laatoitusurakan toteutti ammattilainen."
"Maalattua tuli kilometrikaupalla, sillä kaikki materiaali listoista ja kattopaneeleista oviin saapui tontille puuvalmiina. Joulu 2023 vietettiin jo oman tuvan lämmössä -toki ne kuuluisat viimeiset listanpätkät olivat vielä laittamatta. Kaikkiaan rakennusprosessi vei suunnittelu mukaan lukien 2 vuotta. Kesällä 2024 on sitten tehty pihatöitä, mutta tämä prosessi onkin sitten loppuelämän mittainen…"
Miten talon sijainti valikoitui?
"Kaiken lähtökohta oli olemassaoleva tontti, jolla oli jäljellä riittävästi rakennusoikeutta. Maat ovat sukuni perintömaita, jossa on aiemminkin ollut pysyvää asutusta. Samalla tontilla on ollut aiemmin isoisäni synnyinkoti."
Millaisia haaveita halusitte talossanne toteuttaa? Toteutuivatko ne?
"Haavelistamme oli lopulta varsin yksinkertainen. Haaveilimme arjesta luonnon ympäröimänä, kiireettömistä hetkistä ja aamukahvista puuhellalla keitettynä. Leivinuunista, jossa paistuu juureen tehdyt limput ja ruisleivät."
"Haaveilimme tilasta harrastuksille, koirille ja kotiin palaaville tyttärille. Tilasta jossa etätyöt ja palaverit sujuvat hyvin. Haaveisiin liittyi myös ekologisempi elämäntapa, luonnonmateriaalien käyttö niin rakenteissa kuin sisustuksessa. Haaveet ovat toteutuneet varsin hyvin -lukuunottamatta kiireettömiä aamuja!"
Mari, kättesi jälki näkyy laajasti sisustuksessa, mistä ammensit ideoita?
"Jo ennen rakentamispäätöksen tekemistä olin pitkään pyöritellyt ajatuksia siitä, millainen materiaali- ja värimaailma hirsikodissa voisi olla. Tavoitteena oli aistiystävällinen, rauhallinen ympäristö. Vähän skandinaavista, vähän japandia, vähän perinteitä, lisäksi vähän jotain ihan erilaista."
"Kokosin ajatukset ideakirjaan, joka olikin sitten erinomainen tuki rakentamisprosessissa. ideakirjasta löytyi kaikki tieto kuvina ja linkkeinä. Värimaailmasta olin tehnyt oman värikartan RGB-koodien kera, laatat, lattiamateriaalit, maalit, kaikki pintamateriaalit, myös valaisimet, hanat ja osin kalusteratkaisut olivat kuvattuna. Tämä auttoi punaisen langan säilyttämisessä läpi rakennusprosessin."
"Jokainen rakentaja ja sisustaja tietää, että matkan varrella täytyy tehdä satoja päätöksiä, usein varsin lyhyellä aikajänteellä. Netti, some, tv ja sisustuslehdet antavat jatkuvasti uusia ideoita ja lukemattomien eri vaihtoehtojen keskellä alkaa omat ratkaisut epäilyttää. On niin paljon kaikkea kaunista, mistä valita ja tyylisuuntia, jotka viehättävät. Siksi oli todella helppo aina palata oman ideakirjan äärelle ja muistuttaa itseään siitä, mitä on suunnitellut, sillä yksittäisiltä tuntuvat ratkaisut vaikuttavat myös muihin ratkaisuihin. Joskus joku materiaalivalinnan vaihdos voi olla hyvä asia, joskus se voi sekoittaa kokonaisuuden."
"Edellisestä kodista tuli muutamia huonekaluja mukana. Uudessa kodissa on paljon vanhaa, kierrätettyä tai itse tehtyä. Tein itse tuppeensahatun ruokapöydän kuusilankuista, verhoilutin uudelleen huonekaluja, tuunasin antiikkikaupan löytöjä."
Sisustusyksityiskohta: Mari on itse tehnyt mm. kauniit savilyhdyt. Hänen savityöpisteensä dreijoineen ja polttouuneineen on valmistumassa autotallin yhteyteen.
Olette ehtineet nyt asumaan jokin aikaa kodissa, mikä siinä on mielestänne parasta?
"Ihanaa on se, että luonnon vaihtuva maisema tulvii sisään ikkunoista. Lenkille, hiihtämään, melomaan, sopivan jäätilanteen sattuessa myös retkiluistelemaan pääsee suoraan kotiovelta."
"Ehkä vielä parempaa on se, että uusi koti on myös kolmelle aikuiselle tyttärellemme mieluinen paikka, jonne tullaan viettämään aikaa poikaystävien ja kavereiden kanssa, tämän on kuluva kesä osoittanut. Kesä oli opiskelijoille tietenkin suurelta osin työntekoa, mutta täältä käsin on heidän ollut helppo tehdä töitä myös etänä. Työpäivän jälkeen on suunta useimmiten ollut järvelle suppailemaan tai melomaan kajakilla."
Millainen kumppani POP Pankki on ollut teille projektissanne?
"Rakentamisprojektimme alkoi samoihin aikoihin Venäjän hyökkäyssodan alkaessa Ukrainaan. Rakennusmateriaalien ja tarvikkeiden hinnat singahtivat ylöspäin ja suunta ei juuri muuttunut tämän parivuotisen projektin aikana. POP Pankista löytyi ymmärrystä myös tilanteessa, jossa jouduimme venyttämään suunniteltua budjettia. Saimme rakennusprosessin vietyä loppuun saakka haastavasta rakennusalan tilanteesta huolimatta."