Suomi osaa -blogisarja: Laihialla muutetaan muovia öljyksi
Laihian kunnassa sijaitsee jätealan perheyritys, jonka tähän asti arvokkain innovaatio kiinnostaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Toimitusjohtaja Mikko Lammi on ideoinut ja rakentanut isänsä Tapio Lammin kanssa öljynjalostuslaitoksen, joka käyttää raaka-aineena muun muassa muovijätettä.
- Tässä voidaan hyödyntää oikeastaan kaikkea hiilivetypohjaista raaka-ainetta. Muovia käytetään paljon, mutta olisi jännä nähdä, voisiko esimerkiksi kanahöyheniä hyödyntää yhtä lailla. Ne ovat aikamoinen ongelma jätteenkäsittelyssä, kun niitä on niin paljon, Mikko Lammi aloittaa.Idea kuulostaa villiltä. Voisiko kanan höyhenistä todella saada tiristettyä öljyä hyötykäyttöön? Muovista ainakin voi. Lammit esittelevät öljynjalostuslaitostaan, joka on mahtava rakennelma. On putkea, säiliötä ja lämpömittaria.
Enimmäkseen äänessä on Mikko Lammi, mutta kun isä Tapio puhuu, poika kuuntelee. Sivullisenkin on helppo nähdä perheen miesten välillä vahvaa keskinäistä kunnioitusta. Mitä tehdään, kun syntyy erimielisyyksiä?
– Niistä keskustellaan ja oma kanta perustellaan, miehet toteavat.
– Meillä on molemmilla omat vahvuudet ja selkeä työnjako vähentää eripuraa. Minulla on hanskassa tuo rakennuspuoli ja Mikon vahvuudet ovat erityisesti suunnittelussa, Tapio Lammi jatkaa
Jätemuovi öljynä arvokkainta
Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy kerää, käsittelee ja jatkojalostaa kaikkia jäteperäisiä tuotteita ongelmajätteistä kiinteisiin ja nestemäisiin jätteisiin. Asiakkaita ovat kaikki vauvasta vanhuksiin, sillä kaikkihan tuottavat jätettä.
Alusta alkaen ajatuksena on ollut, että kerätty jäte pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti. Nykyään yrityksen keräämästä jätteestä jopa 99 prosenttia on hyödynnetty joko energiana tai materiaalina. Kilpailijoiden vastaavat lukemat ovat 30 prosentin luokkaa.
Äiti Pirkko Lammi hoitaa talouspuolta ja yrityksen neljäs omistaja on Mikon sisko Susanna Lammi. Omistussuhteet menevät kaikkien neljän kesken tasan. Vanhempien aloittamassa bisneksessä tapahtui sukupolvenvaihdos vuonna 2014 ja nyt bisnestä edistetään Mikon johdolla.
Mutta palataanpa öljynjalostuslaitoksen luo. Mitä muovijätteelle tapahtuu prosessin aikana?
- Yksinkertaisesti selitettynä homma menee niin, että tuutista laitetaan sisään muovia tai muuta hiilivetytuotetta ja käsittelemällä sitä erittäin kuumassa lämpötilassa saadaan ulos pyrolyysiöljyä. Sivutuotteina tulee kaasua ja synteettistä hiiltä, jotka voidaan myös hyödyntää. Laitos hyödyntää kaasun itse ja hiiltä käytetään esimerkiksi aurinkolasien UV-suojissa. Auton renkaistakin 30 prosenttia on hiiltä, Mikko Lammi kertoo.
Yhdestä kilosta muovia voi saada noin litran verran pyrolyysiöljyä, jonka voi jatkojalostaa esimerkiksi diesel-polttoaineeksi. Tämä kiinnostaa erityisesti öljy-yhtiöitä. Mutta entä muovin kierrätys? Miksi Lammit haluavat muuttaa muovin öljyksi sen sijaan, että muovi kierrätettäisiin ja käytettäisiin uudelleen?
- Kun muovia kierrätetään, sen ominaisuudet heikkenevät joka kerta. Sellaisenaan sitä ei voida käyttää uudelleen kovinkaan montaa kertaa. Kierrätysmuoviin on lisättävä esimerkiksi juuri öljyä, jotta se on riittävän kestävää käytössä, Mikko Lammi selostaa isä Tapion nyökytellessä vieressä.
- Öljyä sen sijaan käytetään useammassa paikassa kuin moni arvaakaan. Tämän takin valmistamiseenkin on käytetty öljyä, Mikko Lammi viittaa työtakkiinsa.
Ongelmista innovaatioihin
Mistä ihmeestä koko ajatus on saanut alkunsa? Ja miten on mahdollista, että perheen sisältä löytyy niin paljon osaamista, että kaikki jätelajittelukeskuksesta alkaen on voitu suunnitella ja rakentaa lähes kokonaan omin voimin?
Tapio ja Pirkko Lammi aloittivat jätehuoltobisneksen parissa jo 80-luvun alussa. Vuoteen 1996 saakka, jolloin Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus perustettiin, toiminta keskittyi pääasiassa teräsrakennetoimintaan. Tapio Lammi ideoi ja valmisti teräksestä hitsaamalla tuotteita kaupan hyllyistä suuriin lavoihin. Mukana oli jo silloin uusia innovaatioita ja useat ruokakaupat saivat aiempaa huomattavasti tehokkaammat säilytysratkaisut – ja hedelmänsä kauniimmin esille.
Ymmärrys materiaaleista ja rakennustaito ovat siis olleet Lammin perheessä vahvoja jo vuosikymmenien ajan. Perheen poika Mikko on ollut mukana toiminnassa oikeastaan koko elämänsä. Opinnot ovat sähkötekniikan puolelta, josta on varmasti ollut hyötyä myös, mutta suurin osa jätteen hyödyntämisessä tarvittavista taidoista on opittu itse.
- Kun sekajätteiden käsittely alkoi meillä vuonna 2006 , aloin opiskella jäteperäisten tuotteiden käyttömahdollisuuksista. Melko paljon töitä siinä sai tehdä. Kun en tiennyt, mikä bentseeni on, kaivoin tiedon esiin ja jatkoin opiskelua, Mikko Lammi naurahtaa.
- Eniten eteenpäin on vienyt halu ratkaista ongelmia. Kun koko elämänsä ajan on halunnut löytää ratkaisuja, se ohjaa kaikkea tekemistä. Uuden keksiminen on ollut meidän perheessä arkipäivää.
Kaiken saa Laihialta
Lammien yritystoiminta on keskittynyt Kyrönmaan seudulle aina ja Laihialle on rakentumassa lähitulevaisuudessa ensimmäinen, täysimittainen öljynjalostuslaitos. Pilotti on jo todettu toimivaksi. Rakennusmateriaaleissa pystytään hyödyntämään hämmästyttävän paljon lähiyritysten tuotantoa ja työvoimaakin on tarjolla vaikka naapurissa.
Paikallisella POP Pankilla eli Kyrönmaan Osuuspankin Laihian konttorilla on ollut merkittävä rooli yrityksen kehityksessä rahoittajana. Pankinjohtaja Juho Hinkkanen kertoo vakuuttuneensa suuresti perheyrityksen toiminnasta.
– Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy on ollut POP Pankin asiakkaana noin vuoden verran. On ollut upeaa seurata kansainvälisestikin todella merkittävän keksinnön kehityskulkua ja olla mukana tukemassa ainutlaatuista yritystoimintaa, Hinkkanen toteaa.
Hinkkanen kertoo, että Laihialla eletään parhaillaan vahvaa kasvukautta. Aivan Vaasan kupeessa sijaitsevassa, reilun 8 000 asukkaan kunnassa rakennetaan vauhdilla uusia asuinalueita ja yritystoiminta voi hyvin. Paikallinen POP Pankki kasvaa niin ikään vauhdilla.
– Ja kyllä me olemmekin olleet tyytyväisiä pankkiimme ja kehuneet POP Pankkia kaikille, jotka vaan jaksavat kuunnella, Tapio Lammi vahvistaa.
– Parhaimmistakaan ideoista ei ole mitään iloa, ellei saa rahoittajaa uskomaan omaan tekemiseen.
Katso videoklippi Laihialta!