Suomalainen start-up WonderBee tekee siitepölynkorviketta pölyttäjille
Arezoo Rahmanin WonderBee-yritys haluaa innovaatiollaan auttaa pulassa olevia pölyttäjiä. Rahmanin mehiläispesät sijaitsevat Kuopiossa.
Arezoo Rahmanin WonderBee-yritys haluaa innovaatiollaan auttaa pulassa olevia pölyttäjiä. Rahmanin mehiläispesät sijaitsevat Kuopiossa.
Suomalainen start-up WonderBee tekee siitepölynkorviketta pölyttäjille
Pölyttäjien määrä on huvennut ilmastonmuutoksen myötä. Se on huolestuttavaa, sillä ne ovat ekosysteemeille elintärkeitä. Tutkija Arezoo Rahmanin kuopiolainen kolmen naisen WonderBee-start-up valmistaa pölyttäjille voimaannuttavaa siitepölyproteiinia, jotta ne selviävät kovissa olosuhteissa.
Arezoo Rahmani tuli Kuopioon Itä-Suomen yliopistoon sovelletun fysiikan laitokselle nuoremmaksi tutkijaksi vuonna 2017. Akateemisen uran lisäksi Rahmanilla on pitkä suhde mehiläisiin.
”Sukuni on kasvattanut Iranissa mehiläisiä monen sukupolven ajan. Minäkin olen pätevä mehiläishoitaja. Jo ihan pienenä sain auttaa mehiläisten hoidossa”, Rahmani kertoo.
Ei ihme, että hänellä on Suomessakin mehiläispesiä maalaistalon pihapiirissä.
Suomessa mehiläiset ovat tehneet Rahmanista myös start-upin perustajan ja toimitusjohtajan. WonderBee on kolmen naisen yritys. He tapasivat Kuopiossa tohtoriopiskelijoille tarkoitetulla start-up-yrittäjäkurssilla. Ratika Seghal vastaa tuotteen ravinnollisesta kehityksestä ja Vijay Lakshmi Burman liiketoiminnasta.
Yrityksen liikeidea on valmistaa probioottista siitepölyn korviketta pölyttäjille kuten mehiläisille. Ajatuksen korvikkeesta Rahmani sai kotimaastaan, jossa kesät ovat nykyään hyvin kuivia. Pölyttäjien on vaikea saada kerättyä riittävästi siitepölyä ravinnoksi pesän toukille.
Pölyttäjien määrä maailmassa on vähentynyt huolestuttavasti. Mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat ekosysteemeille ja luonnon monimuotoisuudelle korvaamattomia.
”Ilmastonmuutos, ilmaston lämpeneminen ja monokulttuuri eli yhden kasvilajin viljelyn yleistyminen aiheuttavat stressiä pölyttäjille. Lopulta pölyttäjien vähentyminen vaikuttaa ruoantuotantoon, koska maatalouden sadot pienenevät.”
Pölyttäjät ovat innoissaan WonderBeen herkusta
WonderBee palkittiin Business Joensuun Start Me Up -liikeideakilpailussa opiskelijasarjassa keväällä 2021. Raadin mukaan idealla on hyvät liiketoiminnalliset mahdollisuudet.
”Olemme työskennelleet korvikkeen parissa kuusi vuotta. Kehitimme siihen probioottisen ominaisuuden, joka vahvistaa pölyttäjien immuunijärjestelmää. Se auttaa pölyttäjiä selviämään paremmin vaikeissa olosuhteissa. Korvike on kuin jauhelihapihvi, joka laitetaan pesään. Pölyttäjät ovat aivan innoissaan siitä.”
Markkinoilla on siitepölyn korvikkeita mutta niissä käytetään usein luonnollista siitepölyä. Luonnosta kerätyssä siitepölyssä voi olla kemikaaleja ja myrkkyjä, jotka eivät ole hyväksi pölyttäjille.
”Siksi käytämme synteettistä siitepölyä, se on puhdasta. Probioottinen ominaisuus on saatu kasvipohjaisesta aineesta.”
Siitepölyä on testattu Iranissa ja Suomessa
Tuotetta on testattu neljä vuotta. Rahmanin perhe on käyttänyt sitä tilallaan Iranissa, ja Rahmani on käyttänyt sitä tarhallaan Kuopiossa.
”Tuote on pilottikäytössä muuallakin Suomessa. Syksyllä saamme tuloksia.”
Markkina-alue on laaja: Euroopan hunajaa tuottavat maat. Eniten mehiläistarhureita on Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Romaniassa ja Espanjassa.
”Nyt tarvitsemme sijoittajia, jotta voimme jatkaa kehitystyötä. Katsotaan, miten käy. Haluamme edetä hitaasti.”
Start-upeja palkittiin Joensuussa
WonderBee palkittiin Business Joensuun Start Me Up -liikeideakilpailussa opiskelijasarjassa keväällä 2021. Liikeideakilpailun voitti Teemu Ruotsalaisen, Tapio Mäkelän ja Asko Sneckin kehittämä Obview-yksityisyydensuojajärjestelmä. Se estää tiedon salakatselun eli visuaalisen hakkeroinnin elektronisilta näytöiltä. Raadin mukaan sillä on valtava ja kasvava maailmanlaajuinen markkinapotentiaali. POP Pankkikeskuksen toimitusjohtaja Pekka Lemettinen kuului kilpailun raatiin.
Teksti: Sirkku Saariaho Kuva: Akseli Muraja. Artikkeli on alunperin julkaistu POP Koivunlehti nro 2/2021.