Rauhallisen elämän puolesta
Yrittäjät Raakel Pirinen ja Piia Heinonen näkevät ihmisen kokonaisuutena, jossa kehoa ja mieltä ei voi erottaa toisistaan. Jooga, hoidot, kurssit ja vegaaninen ruoka tähtäävät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Kaksikko tutustui toisiinsa viime keväänä ja huomasi, että heidän ajatuksensa niin yritystoiminnasta kuin elämästäkin osuivat yksiin. Niin heistä tuli Helsingissä sijaitsevan Urban Wellsin yrittäjät 50 prosentin omistusosuuksilla jo syyskuussa.
Molempien yritysunelman täyttymys on yhtä aikaa joogasali, luontaishoitola, kauppa, vegaaninen kahvila ja hyvinvointiyrittäjien yhteisö. Heidän tavoitteenaan on auttaa ihmisiä rauhoittumaan ja voimaan paremmin.
– Meillä on taustalla ajatus tunneilmaston muutoksesta. Kun opimme kohtelemaan itseämme arvostaen ja kunnioittaen, alamme kohdella samoin myös muita. Toivomme, että tunneilmaston muutos näkyy lopulta myös tavassamme kohdella maapalloa, Raakel kertoo.
– Tänne saa kuitenkin tulla sellaisena kuin on. Ei tarvitse olla notkea eikä aina hyvillä fiiliksillä. Emme luule tietävämme, miten muiden tulee elää. Meillä jokainen voi kuitenkin etsiä omaa tietään ja jakaa kokemuksiaan muille, Piia täydentää.
Raakel muistuttaa, että täydellisyyttä pienemmät tavoitteet ovat usein hyödyllisempiä. Kun esimerkiksi opimme tunnistamaan omia käytösmallejamme ja niiden seurauksia, voimme valita uudenlaisia toimintatapoja. Elämästä tulee silloin helpompaa.
– Olen itsekin kokenut loppuunpalamisen, joten tiedän, että moni tarvitsee lisää lepoa ja rauhoittumista. Jos emme pysähdy kuuntelemaan, mitä keho viestii, se pysähdyttää tavalla tai toisella. Toivon, että voin työlläni Urban Wellsissä ehkäistä työuupumusta ja terveydellisiä ongelmia ennalta, hän sanoo.
Sopiva tila oli kaiken alku
Vielä viime keväänä samassa 300 neliön tilassa oli kahvila sekä kirpputori, jota Piia piti yhtiökumppaninsa kanssa. Mieluummin hän olisi kuitenkin tehnyt modernia vyöhyketerapiaa. Kun kumppanukset päättivät lopettaa kirpputorin ja lähteä eri teille, Piia alkoi haaveilla omasta hoitolasta. Tila oli kuitenkin liian iso hänelle yksinään.
Samaan aikaan Raakelin yritysunelma oli tauolla, koska häneltä puuttui sopiva tila. Hän oli myös tajunnut, ettei halunnut työskennellä yksin. Hän oli kouluttautunut sairaanhoitajan työn ohella Yoga Yinful -ohjaajaksi, meditaatio-ohjaajaksi ja rentoutusvalmentajaksi. Seuraavaksi hän meni kurssille, jolla opetettiin eteeristen öljyjen kanssa työskentelyä. Piia tuli samalle kurssille. He ystävystyivät´ja ajatus yhteisestä yrityksestä virisi nopeasti.
Kiinteät kustannukset jaetaan
Urban Wellsin vegaanisen kahvilan omistaa kymmenen hengen porukka. Joogasalissa ja neljässä hoitohuoneessa työskentelee yhteensä 15 yrittäjää, ja muutamalle olisi vielä tilaa. Piia kertoo, että uudenlaisen ratkaisun takana oli halu tehdä yrittämisestä jokaiselle helpompaa jakamalla kiinteät kustannukset. Samalla kaikki saavat työyhteisön tuekseen.
– Pyrimme siihen, että jokainen saisi työstään myös palkkaa, kun kaikki tulot eivät kulu vuokraan. Meidän mielestämme sellainen elämä ei ole elämisen arvoista, että aloittava yrittäjä tekee vuosikaudet töitä vuorotta ilman tuloja. Haluamme tehdä rauhallisemman elämäntavan mahdolliseksi itsellemme ja muille, Piia perustelee.
Uudet toimintatavat muotoutuvat ja löytävät uomansa vähitellen. Raakel tottui sairaalassa siihen, että kaikkeen on sovitut menetelmät ja säännöt. Nyt hän on löytänyt itsensä muotoilemasta ohjeita koko yhteisölle.
– Uuden ammatti-identiteetin luominen on ollut haasteellista, mutta hauskaakin. Yrittäjänä työ on sitä, millaiseksi sen itse luo. Minusta on ihanaa, kun voin tehdä töitä myöhään illalla, kun saan hyvän ajatuksen. Seuraavana aamuna on yhtä mukavaa tietää, ettei ole pakko lähteä seitsemäksi minnekään. Yrittämisessä on parasta juuri vapaus, Raakel sanoo.
Henkilökohtainen pankki
Yrityksen ensimmäisiin ratkaisuihin kuului pankin valinta. Raakel ja Piia seurasivat, mitä naisyrittäjien Facebookryhmissä puhuttiin eri pankeista. He halusivat pienen pankin ja henkilökohtaisen palvelun, mutta yllättyivät silti Suupohjan Osuuspankin Kalevankadun konttorissa saamastaan vastaanotosta.
– Meille on iso juttu, että pankissa uskotaan liiketoimintaamme. Emme tienneet, että pankin kanssa voi olla tällainen suhde. Voimme soittaa Katja Hallikaiselle milloin tahansa ja kysyä mitä vain luottaen siihen, että meitä autetaan ja tuetaan. Katja on oikeasti kiinnostunut siitä, mitä meille kuuluu, Raakel ja Piia kertovat.
Teksti: Maija Rauha, kuvat: Satu Kemppainen