Hyppää sisältöön

Pankkialan pukeutumiskoodi voi yllättää persoonallisuudellaan

Mielikuva finanssimaailmasta kulminoituu usein salkkuihin, kravatteihin, kynähameisiin ja pukuihin. Moni alalla vasta-aloittava saattaakin pohtia, mitä laittaa ensimmäisenä päivänä päälle. Kuten moni asia muutenkin, on myös pankkialan työpukeutuminen muuttunut ajansaatossa.

Yleisesti ottaen paljon riippuu siitä, missä roolissa pankkialalla työskentelee. Esimerkiksi IT-tehtävissä työskentelevälle ja messuosastolla mukanaolijoille rento huppari on luontainen työasu. Asiakastyössä, erilaisissa kumppanipalavereissa ja kansainvälisissä tehtävissä pukeutuminen on usein taas muodollisempaa osoittaen kunnioitusta toista puolta kohtaan.

Pukeutuminen on vahva ei-verbaalisen viestinnän väline ja ensivaikutelman antaja. Ammattistailaaja Pauliina Lindsbergin mukaan, vaikka rentous ja mukavuus sekä oman persoonan esille tuominen ovat pukeutumisessa tärkeitä perusasioita, etiketti on kannattaa pitää mielessä ja miettiä, miten toiset näkevät sinut. Esimerkiksi viekö jokin yksityiskohta asussasi huomion asialtasi ja asiantuntemukseltasi vai täydentääkö se tätä?

POP Pankeissa asiakaslähtöisyys näkyy myös pankkilaisten pukeutumisessa

POP Pankeissa pukeutumisesta on sovittu pankkikohtaisesti, osalla on käytössä yhtenäinen työasu, osalla ei. Yleissääntönä on asiallisen siisti työpukeutuminen. Tärkeää on, että huoliteltu yleisvaikutelma tukee työntekijän asiantuntijuutta. Sen sijaan liian pienet tai paljastavat vaatteet, urheiluvaatteet, virttyneet asut sekä tarkoituksella provosoiva vaatetus kannattaa unohtaa. Työasukäytänteestä voi hyvin kysyä työhaastattelussa tai perehdytyksessä, vinkkaa Lindsberg.

POP Pankkilaisille tehdyssä kyselyssä moni ammentaa pukeutumisideoita sosiaalisesta mediasta, mutta myös työkavereilta. Moni kiittelee rennompaa, ajanhengessä elämää pukeutumistapaa - samalla moni mainitsee myös itse huomanneensa pukeutumisen vaikutuksen omaan työhönsä: 

"Työpukeutumisen tulee mielestäni edustaa yritystä, ei välttämättä henkilöä itseään. Työvaatteissa tulee kuitenkin viihtyä, jotta olo on itsevarma. Tämä keskitie voi olla joskus haasteellista löytää, mutta ajan kanssa sen löytäminen helpottuu."

"Työvaatteissa tärkeintä on, että ne päällä on mukava olo tehdä töitä. Kenenkään ei tarvitse pitää korkeita korkokenkiä vain, koska on pankissa töissä. Useassa pankissa riittää normaalit ja siistit vaatteet toimistolla. Ei siis ole välttämätöntä varata kokonaista vaatekaappia ainoastaan töihin sopiville vaatteille."

“Työpukeutumista ei onneksi enää ohjaa kankea ja tiukka pukukoodi, vaan omaa ja persoonallista tyyliä saa tuoda esiin työpaikallakin (pankissa). Toimistoasua on myös hauska piristää esim. silkkihuivilla tai kirkkaan värisillä kynsillä. Jos on epävarma, että onko soveliasta pukeutua tiettyyn vaatekappaleeseen, voi kysyä rohkeasti neuvoa kollegalta. Työpukeutumiseen on kuitenkin kiva panostaa, sillä myös oma fiilis on pirteämpi ja itsevarmempi, kun vaatteet istuvat, tuntuvat mukavilta ja näyttävät hyvältä.”

Kyselyyn vastaajista 8 prosenttia pukeutuu työ- ja vapaa-ajallaan samantyyppisesti; 52 prosenttia vaihtaa tyyliään hieman vapaalle vaihtaessaan ja 40 prosenttia vastaajista kertoo viihtyvänsä erilaisissa rentoutumisen ja liikkumisen mahdollistavissa asuissa. 

Lindsberg pitää hyvänä ajatuksena työ- ja vapaa-ajan pukeutumisen eriyttämistä. ”Asujen vaihtaminen voi helpottaa työ- ja vapaa-ajan erottamista, etenkin tänä aikana, kun tehdään paljon etätöitä.”

POP Pankki on mukana Pauliina Lindsbergin kanssa Nuorten yrittäjyys ja työelämä, NYTin organisoimassa Maailman suurimmassa EtäTET-tapahtumassa puhumassa Finanssialan päivässä pankkialan pukeutumisesta. 

 

 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä