Pahimmat maksukorttien huijausyritykset vaanivat verkossa
‒ Esimerkiksi niin kutsutut tilausansat houkuttelevat hankkimaan tavaraa hullunhalpaan hintaan eurolla tai parilla. Todellisuudessa tilausta tehdessään ja korttitietonsa antaessaan käyttäjä sitoutuukin kuukausittaisiin veloituksiin, jotka on painettu pienellä präntillä palvelun pitkiin käyttöehtoihin. Ajan myötä kuukausittaisista veloituksista saattaa kertyä suurikin summa, POP-maksukorttien asiantuntija Maria Lounasvaara kuvailee.
Lounasvaara kertoo myös arvontahuijauksista, jotka ovat varmasti monille tuttuja.
‒ Sosiaalisessa mediassa näkee paljon arvontoja, joissa on hienoja palkintoja. Valitettavasti osa näistäkin on silkkaa huijausta ja tavoitteena on vain kalastella ihmisten maksutietoja. Edes tunnettu brändi ei ole turvallisuuden tae. Huijarit kun voivat esiintyä kenen tahansa nimissä.
Turistin oltava tarkkana ravintoloissa
Paikoissa, joissa on tarjolla paljon päihteitä, tarkkaavaisuus ja sitä kautta oma turvallisuus saattaa heikentyä. Erityisesti ulkomailla matkaillessa turistin kannattaa olla tarkkana, jos päättää mennä viettämään iltaa yökerhoon tai baariin.
‒ Turisteilla on tavallisesti paljon rahaa tileillään, kun matkaan on lähdetty kunnon matkakassan kanssa. Huijarit tietävät tämän ja yrittävät käyttää herpaantunutta huomiokykyä hyväkseen esimerkiksi urkkimalla maksukortin PIN-koodia.
Lounasvaara kehottaa erityiseen varovaisuuteen myös vilkkailla paikoilla, kuten rautatieasemien lippuautomaateilla, joissa on paljon silmiä urkkimassa PIN-koodia.
‒ PIN-koodi kannattaa suojata aina huolella. Lähimaksu on tässä mielessä erityisen hyvä vaihtoehto, kun PIN-koodia ei tarvita. Lisäksi ennen PIN-koodin antamista kannattaa aina tarkistaa, että summa on oikea, Lounasvaara luettelee.
Vältä huijaukset ja väärinkäytöt verkossa
- Suhtaudu epäillen netin superhalpoihin hintoihin ja ilmaistarjouksiin. Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta.
- Lue kaupan ehdot tarkkaan ennen niiden hyväksymistä.
- Varmista aina sivuston luotettavuus osoiteriviltä. Jos sivusto ei ole suojattu (tämän huomaa tavallisimmin lukko-symbolista tai osoitteen https-alusta) tai sivun osoite vaikuttaa epäilyttävältä, voi kyseessä olla huijaus eikä korttitietoja kannata syöttää.
- Varmista myös, että sivulta löytyvät selkeät yhteystiedot, mihin olla yhteydessä mahdollisissa epäselvissä tilanteissa.
- Hae tietoa ja käyttäjäkokemuksia. Googlaa tuotemerkki tai sivusto ennen tietojen antamista.
Vältä huijaukset ja väärinkäytöt ulkomailla
- Suojaa aina PIN-koodisi hyvin, kun maksat kortilla.
- Käytä lähimaksua aina kun mahdollista.
- Kortin jättäminen hotellin tallelokeroon ja sen sijaan kohtuullisen käteissumman mukana pitäminen voi olla joskus turvallisin vaihtoehto, jos asioit baareissa ja yökerhoissa.
- Tarkista säännöllisesti, että korttisi on tallella. Jos huomaat kortin kadonneen, tee ilmoitus sulkupalveluun välittömästi.
- Seuraa korttitapahtumiasi aktiivisesti POP Mobiilista tai verkkopankista.