Hyppää sisältöön
Rahastotoimeksiannot eivät ole mahdollisia ma 30.12. klo 14.30 - ti 31.12. klo 15.00 välisenä aikana

Nämä asiat säästäjän ja sijoittajan on hyvä huomioida

Miten talouden heilahtelut vaikuttavat sijoittajan arkeen ja miltä maailmantalous näyttää tällä hetkellä? Viime aikoina on uutisoitu talouskasvusta, mutta pörssikurssien heilahtelu vaikuttaa piensijoittajankin arkeen ja tuoton sijaan saatetaan olla, ehkä hieman yllättäenkin, pakkasen puolella.

Suurimpien amerikkalaisten teknologiayhtiöiden, kuten Facebook, Apple, Amazon, Netflix ja Google, painoarvo maailman osakemarkkinoilla on kasvanut jo niin merkittäväksi, että muutokset pelkästään niiden kursseissa hetkauttavat pörssikursseja ympäri maailmaa.

Tietosuojaongelmat ja itseohjautuviin autoihin liittyvät turvallisuusasiat ovat aiheuttaneet huolta viime viikkoina ja nyt USA:n ja Kiinan kauppasota vaikuttaa vielä lisää. Tässä on yhtäaikaisesti useampia tekijöitä, jotka vaikuttavat markkinoiden heilahteluun. Lisäksi nousevat korko-odotukset huolestuttavat sijoitusmarkkinoita.

Tästä huolimatta maailmantalous jatkaa yhä kasvuaan, ja ekonomistien mukaan ensi vuosikin näyttää valoisalta. On toki myönnettävä, että sijoittajan kannalta ilmassa on paljon merkkejä epävarmuudesta. Toisaalta markkinatrendin kääntyminen laskumarkkinaksi vahvan talouskasvun aikana vaatii kovia shokkeja.

Osakemarkkinoita laskevia teemoja tällä hetkellä:

  • Trumpin ja Kiinan orastava kauppasota. Mitään valtavan dramaattista ei ole vielä nähty, mutta markkinapsykologinen vaikutus voi silti olla arvaamaton.
  • Amerikkalaisten teknologiayhtiöiden vastoinkäymiset alkuvuonna ja yleisempikin luottamuspula niitä kohtaan. Onko pahin jo nähty?
  • Keskeisten markkinakorkojen vahvistuneet nousuodotukset. Keskuspankkien elvytysohjelmat loppumassa asteittain.
  • Valtioiden ja yksityishenkilöiden korkeahko velkaantuneisuus.
  • Pörssikurssit ovat nousseet lähes yhtäjaksoisesti jo 10 vuotta. Arvostustasot ovat jo aika korkealla ja tulospettymyksiin ei ole juurikaan varaa. Toisaalta niitä ei ole järin paljon nähtykään.

Positiiviset teemat, jotka tukevat osakemarkkinoita:

  • Yritysten tulokset yhä paranevalla uralla. Trendi on jo pitkään ollut positiivinen.
  • Maailmantalous kasvaa arviolta 3.5 ‒ 4 % vuositasolla tänä ja ensi vuonna.
  • Yritysten investoinnit positiivisessa kehityksessä.
  • Kuluttajien luottamus korkealla tasolla, niin Suomessa kuin ulkomailla.
  • Korkotaso on yhä niin matala, että osakkeet ovat vielä houkuttelevia.

Kuukausisäästäjän ei kannata lopettaa suunnitelmansa mukaista kuukausisäästämistä markkinaheilahtelun takia, sillä samoja rahasto-osuuksia saa edullisemmin, kun osuuden arvo on laskenut.

Ei kannata säikähtää, vaikka omat sijoitukset käyvätkin ajoittain miinuksella.Säästäminen ja sijoittaminen on kuitenkin pitkäjänteistä toimintaa. Mitä korkeampi on sijoitustuotteen tuotto-odotus, sitä kovempaa heilahtelu tällaisina aikoina on.

Jos haluaa varmistusta omien sijoitusten tilasta, kannattaa ottaa yhteyttä oman POP Pankin sijoitusneuvojaan. Hän voi tarkistaa, että sijoitukset ovat sopivalla riskitasolla. Yöunia ei kannata menettää. Kaikille löytyy sopiva tapa säästää ja sijoittaa.

Suurempia summia sijoittavien kannattaa tyypillisesti käyttää ajallista hajauttamista, eikä sijoittaa kaikkia rahoja yhdellä kertaa. Sama pätee usein myös toisin päin eli suuria myyntejäkään ei kannata yleensä toteuttaa yhdellä kertaa.

Hajautus ajallisesti, omaisuusluokittain, maantieteellisesti sekä toimialoittain laskee salkun riskitasoa huomattavasti. Tämä kannattaa aina ottaa huomioon säästäessä ja sijoittaessa. POP Pankeista saat apua hajautusasioissakin.

Nuutti Härmä
Kehityspäällikkö, säästäminen ja sijoittaminen

Esitettyjä asioita ei ole tarkoitettu suosituksiksi yksittäisille sijoituskohteille tai sijoittajille. Sijoituspäätöksen tulee perustua sijoittajan omaan huolelliseen harkintaan ottaen huomioon markkinainformaation, oman tuotto-odotuksen ja riskinsietokyvyn sekä oman elämäntilanteen ja ymmärryksen tuotteesta.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä