Älä ala muuliksi – näin tunnistat rahanpesuyritykset ja muulitoiminnan
Rahanpesu on terminä varmasti monelle tuttu, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa, ei ole välttämättä yhtä selvää. Entä mitä on muulitoiminta ja kuinka rahanpesuyrityksiltä voisi välttyä?
Yleisesti rahanpesulla tarkoitetaan kaikkea sellaista toimintaa, jonka avulla pyritään peittämään tai häivyttämään rikoksella hankitun omaisuuden alkuperä. Käytännössä rahanpesua esiintyy esimerkiksi tilanteissa, joissa rikollisin keinoin hankittua käteistä talletetaan pankkitilille tai kun petoksella hankittua omaisuutta siirretään kolmannen osapuolen kautta varsinaisille rikoksen tekijöille.
Jälkimmäistä ilmiötä kuvataan usein nimellä muulitoiminta, jossa ”muulina” toimiva henkilö houkutellaan mukaan rikoksella saatujen varojen alkuperän peittämiseen palkkiota vastaan. Muulina toimivalla henkilöllä ei ole välttämättä mitään yhteyttä alkuperäiseen rikokseen, mutta hän mahdollistaa toiminnallaan pahimmillaan sen, että varojen rikollinen alkuperä saadaan häivytettyä kokonaan.
Näin muuleja värvätään
Muulien värväystoiminta kohdistuu useimmiten nuoriin, vastikään maahan muuttaneisiin tai taloudellisesti haavoittuvammassa asemassa oleviin henkilöihin, mutta värvääminen voi kohdistua keneen tahansa. Ensimmäiset yhteydenotot voivat tulla esimerkiksi sosiaalisen median tai sähköpostin kautta. Viesteissä tarjotaan työpaikkaa, josta luvataan helppoa rahaa. Ilmoitukset saattavat tulla myös erilaisten pop-up -mainosten muodossa verkkosivuilla vierailtaessa. ”Työpaikkailmoituksessa” saatetaan etsiä esimerkiksi paikallista edustajaa toimimaan ulkomaisen yhtiön puolesta, ja työnkuvauksesta käy ilmi, että edustajan odotetaan käyttävän omaa tiliään rahojen siirtämiseen. Lisäksi muuleja värvääviä työpaikkailmoituksia yhdistää monesti se, että ”työpaikan” saaminen ei edellytä aiempaa koulutusta tai työkokemusta.
Usein pelkästään se, että työ edellyttää oman tilin käyttämistä tai uuden henkilökohtaisen tilin avaamista työhön liittyvien tilisiirtojen tekemiseksi, kertoo ilmoituksen liittyvän todennäköisesti rahanpesuun ja muulitoimintaan. On myös olennaista perehtyä aina huolellisesti työpaikkaa tarjoavan yrityksen tai henkilön taustoihin sekä pitää mielessä, että liian hyvältä vaikuttavat työpaikkatarjoukset eivät useimmiten ole totta.
Muulien värvääminen ei rajoitu ainoastaan työpaikkailmoituksiin. Myös erilaisilla rakkaus- ja dokumenttihuijauksilla voidaan yrittää saada huijausten uhreja toimimaan muuleina. Esimerkiksi rakkaushuijauksen uhria saatetaan yrittää hyväksikäyttää petoksella saatujen tilivarojen vastaanottamiseen ja siirtämiseen eteenpäin kolmansille osapuolille. Jos omaa pankkitiliä pyydetään hyödyntämään muiden puolesta tehtävien maksujen välittämiseen, tulisi tällaisista pyynnöistä lähtökohtaisesti aina kieltäytyä.
Rahanpesun torjuminen on yhteistyötä
Jos epäilet saaneesi muulitoimintaan liittyvän yhteydenoton, kuten esimerkiksi työpaikkailmoituksen, jossa sinulle luvataan helppoa rahaa hyödyntämällä omaa tiliäsi tuntemattomien henkilöiden tilisiirtojen tekemiseksi, tulee tarjouksesta kieltäytyä. Tällöin on myös suositeltavaa olla yhteydessä tahoon, joka vastaa yhteydenottokanavan ylläpidosta. Esimerkiksi sosiaalisen median kautta tulevien yhteydenottojen osalta tulisi olla yhteydessä kyseiseen palveluntarjoajaan. Jos olet jo ehtinyt siirtämään rahoja ja epäilet jälkikäteen toiminnan liittyvän jollakin tavalla rahanpesuun, lopeta tilisiirtojen tekeminen välittömästi ja ole yhteydessä omaan pankkiisi sekä poliisiin.
Rahanpesu on rikollista toimintaa, johon puuttuminen on erittäin tärkeää pankkien lakisääteisen velvollisuuden noudattamisen vuoksi, mutta myös laajemmin talousrikollisuuden torjumiseksi. Jos rikollisella toiminnalla saatujen varojen alkuperän häivyttämiseen ja peittämiseen pystytään puuttumaan ja siitä pystytään tekemään entistä vaikeampaa, saadaan rikoksilla saavutettavia taloudellisia hyötyjä pienennettyä. Rikos ei koskaan kannata, mutta voimme tehdä siitä vielä vähemmän kannattavaa torjumalla rahanpesua yhdessä.
Blogitekstin on kirjoittanut AML Compliance Officer Touko Knuuttila.
Huijausyritykset-sivulta löydät lisää tietoa ja esimerkkejä erilaisista huijausyrityksistä, kuten rakkaus- ja dokumenttihuijauksista.
Lue lisää rahamuulitoiminnasta Europolin esitteestä