Hyppää sisältöön

Miten rahoittaa opiskeluajan eläminen?

Opintuki muodostuu opintorahasta, opintolainasta ja asumislisästä. Opintotukiuudistuksen jälkeen opintotuki on muuttunut opintolainapainotteiseksi. Toisin sanoen uudistuksen jälkeen opintolainojen määrä on ollut kasvussa.

Opintolainan tarkoitus muiden opintotukimuotojen ohella on tukea ammattiin tai tutkintoon opiskelevan arjen menojen rahoittamista siten, että opiskelija voi valmistua opintosuunnitelman mukaisessa aikataulussa – ja tutkinto taas mahdollistaa työllistymisen, joka auttaa lainan takaisinmaksussa.

Miten opintolaina ”toimii”?

Opintolaina on valtion takaamaa lainaa. Opintotukea kannattaa hakea siinä vaiheessa, kun on vahvistanut ottavansa opintopaikan vastaan. Opintotukipäätös haetaan Kelalta, ja usein kannattaa hakea opintorahaa ja -lainaa yhtä aikaa. Kun olet saanut päätöksen valtion opintolainatakauksesta, voit hakea opintolainaa pankista verkkopankin tai opintolainahakemuksen kautta.

Mistä tietää, paljonko opintolainaa kannattaa ottaa?

Opintolainaa voi saada Suomessa iästä, opinnoista ja elämäntilanteesta riippuen 300–650 euroa kuukaudessa. Sinun ei tarvitse nostaa koko summaa, vaan sen verran kuin arvioit tarvitsevasi lisärahoitusta elämistäsi varten. Esimerkiksi opiskelu on usein Suomessa maksutonta, mutta opiskelijan kustannettavaksi voi jäädä asuminen, liikkuminen ja ruokailu.

Menojen arvioiminen auttaa hahmottamaan, missä määrin opintoraha ja mahdollinen asumislisä riittävät kattamaan nämä menot ja paljonko saatat tarvita lisärahoitusta. Tuloja ja menoja voi listata esimerkiksi exceliin tai tutustua maksuttomaan penno.fi-palveluun.

Opintolainan takaisinmaksu ja tulevaisuuden suunnitelmat

Opintotuen tarkoituksena on tukea sitä, että opiskelija pystyisi valmistumaan aikataulussa. Yleensä takaisinmaksu alkaa noin 1,5 vuotta valmistumisen jälkeen. Tämä tuo joustoa siihen, että vastavalmistuva pääsee kiinni työelämään. Vaikka valtion takaus opintolainalle on voimassa jopa 30 vuotta, opintolaina voi vaikuttaa esimerkiksi asuntolainan saamiseen. Siksi opintolaina on hyvä maksaa kohtuullisessa ajassa pois.

Opintolainaa hakiessa on hyvä miettiä sitä, millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on. Jos olet nyt toisen asteen opiskelija ja suunnittelet korkeakouluopintoja, kannattaa pohtia, missä vaiheessa olet mahdollisesti valmistumassa ja millainen työtilanne valitsemallasi alalla on?

Vertaile eri lainavaihtoehtoja

Opintolaina on tarkoitettu ensisijaisesti opiskeluarjen tukemiseen. Pankit sekä erilaiset luottolaitokset tarjoavat myös muita erilaisiin elämäntilanteisiin suunniteltuja luottoja. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaiseen käyttötarkoitukseen laina on suunniteltu. Tarvitsetko sitä varten takaajaa? Millainen takaisinmaksuaika ja -kustannukset lainalla on? Esimerkiksi osamaksurahoituksen ja vakuudettomien kulutuslainojen ehtoihin ja kustannuksiin kannattaa tutustua huolella.

Laina on nimensä mukaisesti lainaa, joka pitää maksaa takaisin, oli lainalla takaajaa tai ei. Esimerkiksi jos päätät jatkaa opintojasi, mutta aiempi opintolainasi on Kelan perittävänä, et voi välttämättä saada uutta valtion lainatakausta.

Pohdituttaako opintolaina tai muu laina-asia? Kysy rohkeasti lisää pankkiyhteyshenkilöltäsi. Hän auttaa mielellään eri laskelmien kanssa. POP Taloushetkessä voit käydä myös kokonaisvaltaisemmin taloudellista tilannettasi sekä mahdollisia suunnitelmiasi ja niiden rahoittamismahdollisuuksia.

Artikkeli liittyy POP Pankin yläasteiden ja toisen asteen opiskelijoille suunnatulla Rahaviikolla 2022 pitämään opintolainoja koskevaan luentoon.

 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä