Hyppää sisältöön

Lainan korot – mitä eri korkotermit tarkoittavat?

Viitekorko, marginaali, Euribor, Prime ja kiinteä korko – saavatko korkoja koskevat termit pääsi pyörälle? Ei hätää, kokosimme tärkeimmät lainan korkoihin liittyvät termit ja niiden merkitykset tähän blogitekstiin.

Korko on hinta, jonka maksat lainaamastasi rahasta – se on tavallaan lainasi hinta. Erityisesti asuntolainojen laina-ajat ovat usein pitkiä, joten suurimmat kustannukset voivat muodostua koroista. Mutta mitä eri korkotermit tarkoittavat ja millaisia korkovaihtoehtoja on tarjolla?

Viitekorko

Viitekorko on julkisesti noteerattu korko, jonka perusteella pankki määrittelee lainasopimuksen hinnan eli koron. Viitekorko voi olla esimerkiksi 12 kuukauden Euribor tai POP Prime -korko.

Marginaalikorko

Marginaalilla tarkoitetaan pankin osuutta korosta. Marginaalikorko on asiakaskohtainen, ja sillä katetaan muun muassa pankin toimintakustannuksia ja luoton myöntämisestä aiheutuvaa riskiä. Marginaalikorko ja viitekorko muodostavat yhdessä lainan koron.

Euribor

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko. Euribor-korko määritetään jokaisena pankkipäivänä ja se pohjautuu tehtyihin rahamarkkinakauppoihin, eli pankkienvälisiin lainoihin, joiden tukena voidaan käyttää myös muuta markkinatietoa.

Suomen suosituin asuntolainan viitekorko on 12 kuukauden Euribor. 12 kuukauden Euriboriin sidottu lainan korko tarkistetaan 12 kuukauden välein ensimmäisestä lainan nostopäivästä alkaen.

Prime

Prime-korot ovat pankkien omia viitekorkoja. Prime-korot, kuten POP Prime, vaihtelevat päivittäin markkinoiden mukaisesti. Prime-koron tasoon vaikuttavat esimerkiksi yleinen korkotaso, taloudellinen tilanne ja inflaatio. Yleensä ne seuraavat markkinakorkoja, kuten Euriboria, mutta pienellä viiveellä. Viime kädessä pankit kuitenkin päättävät niistä itse.

Kiinteä korko

Vaihtuvien korkojen sijasta lainalle voidaan valita kiinteä korko. Kiinteällä korolla tarkoitetaan sitä, että lainan viitekorko pysyy samana pankin kanssa sovitun ajanjakson aikana, eikä se muutu yleisen korkotason vaihtelun mukaan. Kiinteä korko voidaan määrittää esimerkiksi 3, 5, 7 tai 10 vuodeksi. Kiinteän koron hyviin puoliin kuuluu sen ennakoitavuus: asiakkaan on helppo laskea, paljonko lainan kulut tulevat olemaan, eikä esimerkiksi yleisestä korkojen noususta tarvitse pahemmin huolehtia. Kiinteän korkojakson päätyttyä, lainan korko sidotaan lainaneuvottelussa sovittuun vaihtuvaan viitekorkoon, johon lisätään asiakaskohtainen marginaali.

Todellinen vuosikorko

Todellisen vuosikoron laskenta sisältää varsinaisen koron lisäksi myös muut lainan kulut vuotuiseksi koroksi muutettuna. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi lainan nostamisesta ja hoitamisesta aiheutuvat kulut. Todellinen vuosikorko ilmaistaan aina prosentteina. Sen avulla voit helposti vertailla hintoja vaikkapa pankkien kesken.

Jos lainat ja korot mietityttävät, voit myös aina olla yhteydessä omaan pankkiisi. Voit varata ajan näppärään POP Verkkohetki -etätapaamiseen tai konttorille.

Varaa aika
Lue lisää lainoista, luotoista ja koroista

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä