Mansikoita, metrilakua ja pankin ikkunoiden pesua ‒ poppilaiset ensimmäisissä kesätöissään
Kesän tullen on kiva palata omiin kesätyömuistoihin. Ja niitähän riittää, vaikka ensimmäisestä kesätyöstä olisi vierähtänyt vuosikymmen tai parikin. Jälkikäteen ajatellen saattaa naurattaa ja jopa hirvittää. Entä mihin ensimmäiset kesätyöansiot menivät?
Merja, sihteeri
”Aloitin ensimmäisen kesätyöni jo alle 15-vuotiaana kokoustilojen siivoojana Suomenlinnassa. Käytin kaikki tienaamani rahat, kun lähdin maailmanlaajuiselle partioleirille Hollantiin vuonna -95.”
Niina, rahoituksen kehityspäällikkö
”Ensimmäisessä kesätyössäni olin jäätelön myyjänä silloisella asuinpaikkakunnallani Lohjalla. Jätskikiska oli lähellä kotiani ja sateisina päivinä kiskan sai laittaa ajoissa kiinni. Lisäksi sai syödä jäätelöä niin paljon kuin jaksoi. Osan tienaamistani rahoista laitoin säästöön, osan käytin, kun ostin uuden puhelimen.”
Matti, AD
”En ole ihan varma oliko tämä ensimmäinen kesätyöpaikkani, mutta ainakin ensimmäinen koko kesän kestänyt. Olin ikkunanpesijänä siivousfirmassa. Kesän aikana pesin Aleksis Kiven kadulla sijaitsevan pankin kaikki ikkunat: seitsemän kerrosta ja kolmikerroksiset ikkunat.
Tuohon aikaan ei työturvallisuus ollut aivan samalla tasolla kuin nyt, eikä minulla ollut minkäänlaisia turvavaljaita tai muuta, kun kiipeilin avointen ikkunoiden ikkunalaudoilla seitsemännessä kerroksessa. Virkailijat joskus kauhistelivat tätä, mutta siinä kaikki.
Ikkunanpesu oli kovaa työtä ja siitä maksettiin huonosti. Kolmikerroksisen ikkunan pesusta sai muistaakseni kuusi markkaa. Pestävänä oli siis kuusi pintaa ja lisäksi ikkunoissa oli hankalat avausruuvit. Työ vaati myös jatkuvaa ylös-alas-kiipeilyä. Aluksi jalat olivat tietysti aivan muusina, ja illalla ei tehnyt mieli lähteä uimaan, vaan makasin sohvalla jalat kääreissä seinää vasten. Onneksi siihen tottui ja loppukesästä tuntui, että olisin voinut juosta maratonin. Sekin hommasta jäi käteen, että olen edelleen erinomainen ikkunanpesijä. Olen tosin huomannut, että sitä ei olisi kannattanut kertoa kotona.
Käytin kaikki tienaamani rahat, mutta en missään nimessä tuhlannut ansioitani vaan sijoitin, sillä syksyllä ostin sähkökitaran. Siihen meni kaikki kesän tienestini ja päälle vielä osa aikaisemmista säästöistäni.
En ole koskaan katunut tuota ostostani. Satsasin kitaraan kunnolla, koska halusin hyvän ja se kannatti. Kitara on minulla edelleen kovassa käytössä, noin 26 vuotta myöhemmin. Se on yhä ykköskitarani, vaikka kitaroita nykyään onkin noin 15. Olen käyttänyt sitä niin keikoilla kuin äänitteillä ja treeneissäkin.
Se maksoi aikoinaan paljon, mutta hinta tuntui minusta järkevältä, kitara oli sen arvoinen. Nyt lähinnä naurattaisi, jos alkaisi laskea hintaa per käyttötunti!”
Noora, sisäinen tarkastaja
”Ensimmäinen kesätyöni oli mansikanpoimijana 13-vuotiaana. Urani oli nousukiitoinen, sillä jo 15-vuotiaana olin edennyt mansikoiden myyjäksi! Sen lisäksi, että sai vähän taskunpohjaan omaa rahaa, sai myös erittäin hyvän kunnon, sillä mansikkapellolle tuli poljettua 15 kilometriä edestakaisin per päivä.
Aamun urakoinnin jälkeen oli aikamoinen nälkä, ja muistelen että usein otettiin hieman förskottia päivän töistä, jotta päästiin jäätelökiskalle. Osan rahoista säästin tulevan vuoden koripalloleirille, joka oli Italiassa.”
Essi, palveluneuvoja
”Aloitin kesätyöni metrilakun myyjänä kesätapahtumissa ja toreilla. Tienaamistani rahoista pistin osan visusti säästöön tulevaisuutta varten. Osan käytin ja ostin mm. herkkuja, vaatteita ja skootteriini bensaa.”
Hanna, markkinointipäällikkö
”Ihan ensimmäisessä kesätyöpaikassa pääsin siivomaan läheistä tekstiilipesulaa. Kesä oli todella kuuma ja vaikka siivous tapahtui iltaisin, oli pesula päivän päätteeksi kuin pätsi. Lämpötila kohosi melkoisiin lukemiin ja yritin parhaani mukaan tuulettaa edes pientä henkäystä pesulan peräosaan isojen lastausovien kautta.
Muistan, että tuohon aikaan Jari Sillanpää oli erityisen kovassa nosteessa ja pesulassa oli useampi työpöytä päällystetty Sillanpään kuvilla ja lehtiartikkeleilla työpäiviä piristämään. :) Työ oli melko raskasta, mutta mukavaa. Välillä vähän pelotti isossa hallissa yksin iltaisin hiippaillessa. Parasta kesätyössä oli tietysti omat ansiot, jotka pääsi käyttämään juuri kuten itse halusi.
Rahat hupenivat kivoihin kesähommiin, kuten reissuihin. Osan rahoista säästin, jotta käyttörahaa oli myös lukio-opintojen aikana. Lukioaikoina tosin jatkoin siivoushommia osa-aikaisena sekä myin myös aikakausilehtiä.”
Oletko tämän vuoden kesätyöläinen? Lue myös kattava kesätyöläisen pankkiasioiden muistilista!