Hyppää sisältöön
Rahastotoimeksiannot eivät ole mahdollisia ma 30.12. klo 14.30 - ti 31.12. klo 15.00 välisenä aikana
POP Vakuutuksen kyselyn mukaan suomalaiset kommentoivat herkästi toistensa ajotyylejä.

Kolme neljästä autoilijasta kuulee kommentteja ajotyylistään

POP Vakuutuksen teettämän Kumpiratissa-kyselyn* mukaan suomalaiset kommentoivat herkästi toistensa ajotyylejä. Jopa kolme neljästä autoilijasta saa kuulla kommentteja ainakin toisinaan ja useimmiten kommentit tulevat omalta puolisolta. 
Liikenneturvan ennakoivan ja turvallisen ajon kouluttaja ja POP Vakuutuksen yhteistyökumppani Emma Kimiläinen muistuttaa kommentoinnin mahdollisista turvallisuushaitoista.

Sekä naiset että miehet saavat kuulla kommentteja eniten omalta puolisolta, mutta naiset saavat kuulla miehiä useammin kommentteja myös sisaruksiltaan, vanhemmiltaan tai omilta lapsiltaan. Noin viidesosa miehistä kertoo kuulevansa kommentointia myös kavereiltaan.
 
Naiset ovat aktiivisempia kommentoidessaan puolisonsa ajamista. Pariskunnista, joissa sekä mies että nainen käyttävät autoa, 84 prosenttia naisista kertoo kommentoivansa puolisonsa ajotyyliä ainakin joskus.

”Onko pakko ajaa näin kovaa?”

Puolet naisvastaajista kertoo kommentoivansa puolisolleen ajonopeudesta ja turvavälistä huomauttaa noin 40 prosenttia. Lisäksi naisista noin kolmannes muistuttaa puolisoaan huomioimaan toiset liikenteessä. Ajonopeudesta saavat kuulla myös naiset: reilut 40 prosenttia miehistä kommentoi puolisonsa ajonopeutta.

Parkkeerausta koskevat kommentit suunnataan useimmiten naisille: miehistä viidesosa kommentoi puolisonsa parkkeerausta, kun naisista vain 5 prosenttia huomauttaa aiheesta. Naiset saavat myös silloin tällöin kuulla miehiltä ”ajavansa hyvin naiseksi”.

Nuoret aikuiset kommentoivat puolisolleen ajonopeudesta ja toisten huomioon ottamisesta hanakammin kuin varttuneemmat: alle 30-vuotiaista vastaajista 66 prosenttia kommentoi puolisolleen ajonopeudesta ja lähes puolet toisten huomioimisesta liikenteessä.

Kommentointi saattaa johtaa rattiraivoon

Kommentointi on usein harmitonta, mutta joillekin kommenttien jatkuva kuuntelu saattaa nostaa tunteet pintaan. Liikenneturvan ennakoivan ja turvallisen ajon kouluttaja Emma Kimiläinen toteaa, että joskus pelkääjän paikalla kannattaa olla ihan hissuksiin ja antaa kuskin keskittyä ajamiseen rauhassa.
Mielestäni sanallinen huomauttelu on harmitonta, kunhan se ei aiheuta kuljettajassa stressin ja tunteiden kiihtymistä. Jos kommentoinnilla on taipumusta saada kuljettaja rattiraivon partaalle, suosittelen lämpimästi sille kyydissä istuvalle parhaalle kuljettajalle jotain muuta tekemistä, Kimiläinen jatkaa.
Kimiläinen muistuttaa myös, että pelkääjän paikalta huutelun taustalla saattaa olla oikeaa pelkoa, johon tulee suhtautua vakavasti.

– Joskus taustalla voi olla trauma kolarista, jossa on ollut osallisena. Mikäli näin on, kannattaa avoimesti kertoa pelostaan, jotta kuljettaja voi ottaa hänet paremmin huomioon ja keskittyä ajotyyliinsä sekä matkustajan mukavuuteen enemmän, Kimiläinen ohjeistaa.

*Kyselyn toteutti POP Vakuutuksen toimeksiannosta tutkimusyhtiö M3 Research elokuussa 2016. Kyselyyn osallistui 1000 suomalaista aikuista eri puolilta Suomea, iältään 18−65-vuotta.
 
POP Vakuutus on Suomen Vahinkovakuutus Oy:n markkinointinimi. Yhtiön omistaa POP Pankki -ryhmä ja se aloitti toimintansa vuonna 2012. POP Vakuutus on uuden ajan vakuutusyhtiö, jonka toiminta keskittyy verkkoon ja joka tarjoaa henkilöasiakkaille selkeitä ja edullisia vahinkovakuutuksia.

www.popvakuutus.fi

Artikkeli on julkaistu alunperin POP Vakuutuksen Popula verkkojulkaisussa.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä