Kahvinystävän kuuma säästövinkki
Tilastojen mukaan Suomessa nautitaan vuosittain 8-10 kiloa kahvia henkeä kohden. Toisin sanoen suomalainen nauttii tätä höyryävää herkkua keskimäärin yli tuhat kupillista vuodessa. Määrien ollessa tätä luokkaa, sillä on suuri merkitys, maksaako kuppi kuumaa 15 senttiä, euron vai viisi euroa.
Karkeasti ottaen noin vuosi sitten 12 kuukauden euribor-korko huiteli yli neljässä prosentissa – nyt on pudottu alle kolmeen prosenttiin. Tyypilliselle* asuntovelalliselle tämä on ollut ilouutinen, sillä korontarkistuspäivän jälkeen on tilille jälleen jäänyt hiukan enemmän rahaa. Nyt on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan omia kulutustottumuksia. Mihin kaikkeen sitä rahaa kuukausittain käyttää ja kuinka paljon?
”Ei ne suuret tulot vaan pienet menot” -sanonta kätkee sisälleen paljon viisautta. Pieneltä tuntuvat muutokset omissa arkisissa kulutustottumuksissa vaikuttaa elämän mittaisella polulla merkittävästi. Jatkaaksemme kahvitteluesimerkillä, kaupungilla maleksiessa ei tarvitse montaa kertaa vältellä Pumpkin Spice Latte -kahvijuomia, kun huomaamatta on säästänyt useamman kymmenen euroa kuukaudessa. Mikäli nämä ”latterahat” (esim. 40 euroa kuukaudessa) sijoitetaan kuukausittain viiden prosentin vuosituotolla, on 40 vuoden jälkeen kasassa noin
60 000 euroa.
Olemme ihmisinä tapojemme vankeja ja aistiemme vietävissä. Pitkäjänteisyyttä ja kurinalaisuutta vaativat toimenpiteet eivät ole ihmisen vahvuuksia, tämän takia ne kannattaa automatisoida mahdollisimman pitkälle. Esimerkiksi itselleni sopii parhaiten, että palkkapäivänä automaattisesti siirtyy tietty osuus (5-10 %) palkastani valitsemiini sijoituskohteisiin. Mikäli rahaa jää, sallin aisteilleni vallan ja ostan jonkun makuhermoja kutkuttelevan frappuccinon kaupungilta.
Säästetään nyt, kun siihen on mahdollisuus, jotta ensi kerralla korkotason noustessa ei tarvitse vyötä ihan viimeiseen reikään asti kiristää ja varaa on nauttia edelleenkin omasta lempiherkkujuomasta.
*Valtaosa Suomessa tällä hetkellä myönnetyistä asuntolainoista on niin sanotusti vaihtuvakorkoisia. Tyypillisin asuntolainan takaisinmaksun tapa on annuiteetti, jossa koron noustessa kuukausittainen maksuerä suurenee ja koron laskiessa kuukausittainen maksuerä puolestaan pienenee, laina-ajan pysyessä muuttumattomana.
Kahvikupin äärellä kolumnoi Ilkka Kauppinen, säästämisen ja sijoittamisen tiimin päällikkö, POP Pankkikeskus