Hyppää sisältöön

Juontaja Jaajo Linnonmaa nauttii sarjayrittämisestä: ”Stressaus on turhaa”

Juontaja Jaajo Linnonmaa, 43, on mukana kymmenessä yrityksessä. Hän ei haaveile miljoonien exitistä. Paras palkinto yrittämisestä on se, kun palkkalistoille voi ottaa lisää ihmisiä.

”Kun minulta kysytään, mitä yrittäjäksi lähteminen vaatii, sanon useimmiten, että vakituisen duunin. Alkuvaihe on aina riski, joten kannustan jättämään palkkatyön vasta sitten, kun voi maksaa itse itselleen palkkaa.

Olen tästä oiva esimerkki. Minulla on kymmenen yritystä, mutta silti olen ollut viimeiset 17 vuotta töissä Sanoma Medialla, jonne teen Radio Suomipopin aamu­show’ta. Katan palkkatyöllä elämisen peruskulut. Yritykseni ovat pitkän tähtäimen projekteja.

Esittelen itseni aina 43-vuotiaana espoolaisena perheenisänä. Lisäksi haluaisin ehdottomasti sanoa, että olen yrittäjä. Totuus on kuitenkin, että olen radiojuontaja ja vasta sen jälkeen yrittäjä.

Ajankäyttöni tosin kertoo muuta. Työajastani 70 prosenttia menee yrityksiin, 20 prosenttia radioon ja 10 prosenttia juontamieni tv-ohjelmien kuvauksiin. Kun aamukymmeneltä pääsen radiosta, on iltapäivä aikaa tehdä yrityshommia. Neljältä haen lapset tarhasta.

Olen tyytyväinen, kun saan tehdä monenlaista. Assistenttini auttaa aikataulutuksessa. Tuntuu, että jokainen työpäivä jää kesken, mutta odotan innolla seuraavaa päivää ja sitä, että pääsen jatkamaan.

Vaihdoin Haluatko Miljonääristä Diiliin, koska siinä voin näyttää, millainen oikeasti olen: yrittäjähenkinen ihminen, joka tykkää pyöriä yritysten äärellä.”

POP_0321_rohkea_jaajo1_2000X800
”Otan yhtiökumppaniksi aina kunkin alan huippuosaajan”, kertoo Jaajo Linnonmaa.

Yritysideat on toteutettava – sama palo teinistä saakka

”Kun päätän tehdä jotain, niin sen myös teen. Mikään ei ole muuttunut siitä, kun olin 14-vuotias ja perustin ensimmäisen yritykseni kaverini Jesse Fryckmanin kanssa.

Olimme yläasteella, ja ongelma oli, että kasvaville nuorille tuli loppupäivästä nälkä. Rehtori antoi luvan hakea tukusta tarvikkeita ja myydä hotdogeja välitunnilla. Laskimme, että teemme voittoa kaksi euroa per hodari. Olimme yrittäjähenkisiä jo silloin. Jessekin on edelleen yrittäjä, yksi Ruokaboksin perustajista.

Joitain vuosia sitten petyin useampana arkiaamuna, kun kaksi lempi-t-paitaani olivat pesussa. Olin pitkään halunnut tehdä kuukausitilaustuotteen ja ymmärsin, että t-paita mahtuu postilaatikkoon.

Juttelin ideasta Toni Lähteen kanssa, joka toimi Diilin ensimmäisellä kaudella neuvonantajanani. Hän on huippugraafikko ja lupautui suunnittelemaan t-paitoihin printit. Sain selville, mikä tehdas Turkissa on valmistanut lempipaitani. Sitten aloimmekin vääntää kauppaa. Vuosi oli 2017. Nyt olemme myyneet yli 50 000 t-paitaa. Pakkaan niitä postiin joka kuukausi.

Yksinään en jaksaisi kaikkea. Vuosien varrella on kerääntynyt luottopakkeja, joilla on omat osaamisensa. Otan yhtiökumppaniksi aina kunkin alan huippuosaajan. Omia vahvuuksiani ovat ideointi ja markkinointi.”

Yrittäjän energia ratkaisee, syntyykö yhteistyötä

”Tykkään sparrailla liikeideoita muiden kanssa ja autan mielelläni yrityskysymyksissä. Saan lähes päivittäin kyselyitä nuorilta yrittäjiltä. Vastaan lähettämällä viiden kysymyksen patterin. Vastauksista osaan sanoa, toimiiko idea ja kannattaisiko meidän istua alas.

Joskus lähden yrityksen sijoittajaksi. Näin kävi esimerkiksi Caracom Group Oy:n kanssa. Yritys valmistaa kasvojentunnistusteknologiaan liittyviä kameraratkaisuja.

Minun pitää innostua tuotteesta ja nähdä, että voin auttaa yrityksen kasvattamisessa. Viisikymmentä prosenttia riippuu yrittäjästä: kuinka kemiamme kohtaavat ja kuinka energinen hän on. Yrittäjän pitää olla valmis menemään läpi harmaan kiven. Suuret unelmat ja visiot sekä skaalautumismahdollisuus kertovat minulle, kannattaako tähän laittaa aikaa ja rahaa kiinni.”

Konkurssi ei ole häpeä – pitää ottaa opiksi ja jatkaa

”Olen päättänyt jo vuosia sitten, etten stressaa mistään. Jos jokin asia epäonnistuu, kokeillaan jotain muuta. Fakta on, että yhdeksän kymmenestä start-upista haudataan kahdessa vuodessa, joten jos pelkää epäonnistumista, yrittäjäksi ei kannata ryhtyä. Pitää vain ottaa opiksi ja jatkaa hyvällä fiiliksellä eteenpäin.

Lokakuussa hain konkurssiin virtuaalimatkailuyritykseni 1 Enourmous Elephantin. Se oli yksi niistä yrityksistä, joihin korona vaikutti. Yritys olisi elänyt matkailuvideoista, mutta koska kukaan ei saanut matkustaa, eikä matkailualan yrittäjillä ollut sijoittaa markkinointiin, kävi näin. Sådant är livet.

Yhdysvalloissa yrittäjää, joka ei ole tehnyt konkurssia, ei oteta tosissaan. Mennyt konkurssi kertoo kyvystä nousta takaisin jaloille. Suomessa konkurssin tekemisestä on tehty häpeällistä. Se on naurettavaa. Oma tavoitteeni on, että saisin perustettua yrityksiä, joihin voin palkata ihmisiä – ei se, että teen jonain päivänä monen kymmenen miljoonan exitin.

POP_0321_rohkea_jaajo2_2000X800
”Omalla nimellä ja naamalla myyminen tekee yrittämisestä hyvin henkilökohtaista.”

Parasta on, kun voi palkata ihmisiä töihin

”Olin aikanaan tettiläinen isäni urheiluvälineitä maahantuovassa yrityksessä. Muistan, kun isä osti possumunkkeja varastomiehille töihin mennessä. Työntekijät ilahtuivat aidosti, ja huomasin, että nämä mielestäni pelottavat jöröjukat kunnioittivat isää.

Myöhemmin olen ymmärtänyt, että tietenkin: isä mahdollisti heille kuukausipalkan, kivan työyhteisön ja keinon rahoittaa lastensa harrastukset. Minustakin on parasta, kun voi palkata uuden tekijän tiimiin.

Omalla nimellä ja naamalla myyminen tekee yrittämisestä hyvin henkilökohtaista. Siksi olen tarkka siitä, keitä otan lähelle. Yritykseni työllistävät noin 30 työntekijää, mutta välittömästi ja päivittäin olen tekemisissä neljän tai viiden ihmisen kanssa. Meistä on tullut läheisiä. On mahtavaa, kun voi olla esimies kouralliselle ihmisiä, joita voi kutsua kavereiksi.”

Jaajo Linnonmaa

  • Tunnetaan Radio Suomi­popin Aamu­lypsyn sekä Haluatko Miljonääriksi- ja Diili-tv-ohjelmien juontajana. Näytellyt Luokka­kokous-elokuvissa. Some­vaikuttaja. Mukana kymmenessä yrityksessä joko operatiivisessa toiminnassa tai osakkaana.
  • Yrityksiään ovat muun muassa hupi­juoksu­tapahtuma Extreme­Run, Raviristeily sekä t-paitoja kuukausi­tilauksella toimittava Teee Club.
  • Omistaa kaksi Bricco Viinibaaria Helsingissä. Kolmas Bricco avataan Turkuun joulukuussa 2021. Omistaa osan Kulttuuri­keidas Korjaamosta Helsingissä.
  • Neuvoo mielellään nuoria yrittäjä ja luennoi yrittämisestä.
  • Perheeseen kuuluu neljä lasta ja vaimo. Vapaa-ajalla pelaa tennistä ja käy kävelyllä kavereiden kanssa.

Teksti Elina: Vironen
Kuvat: Kirsi-Marja Savola

Artikkeli on alunperin julkaisti POP Koivunlehden numerossa 3/2021.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä