Intohimosta ammatti. Siinä on IDEAA.
Riikka Souru päätti vaihtaa alaa, kun näki ilmoituksen rakennusarkkitehtikoulutuksesta. Kahden kollegan kanssa syntyi arkkitehti-, sisustus- ja kiintokalustesuunnittelualan yritys IDEAA.
Alun alkaen insinööriksi opiskellut Souru kertoo, että intohimo sisustamiseen ja asuntojen suunnitteluun on ollut läsnä aina.
‒ Jo ennen alanvaihtoa lempiharrastuksiani oli tutkia asuntoilmoituksia ja miettiä, millaisia sisustus- ja remonttiratkaisuja tekisin myytäviin kohteisiin.
Arkkitehdin koulutus oli 90-luvun laman jälkeen pitkän aikaa mahdollinen vain yliopistossa, kun muut koulutusohjelmat lakkautettiin. Vuonna 2014 Souru näki uutisen rakennusarkkitehdin koulutuksesta Metropoliassa.
‒ Ajattelin, että tuossa on tilaisuuteni. Hain kouluun, pääsin sisään ja valmistuin. Rakennusarkkitehdin ammatissa voin yhdistää teknisen osaamisen ja visuaalisen suunnittelun eli myös aiemmasta koulutuksestani on ollut hyötyä.
Yksinyrittämistä yhdessä
Yrittäjyys ei ollut vastavalmistuneella päällimmäisenä mielessä ja Souru työskentelikin ensin vuosia arkkitehtitoimistossa. Ajatus omasta yrityksestä alkoi kuitenkin kiinnostaa yhä enemmän, sillä mahdollisuus päättää omasta ajankäytöstä ja töistä kiehtoi.
‒ Yrityksen perustamisessa on toki omat riskinsä ja päivät ovat pitkiä. Ensimmäistä palkkaakin voi joutua odottamaan. Koen kuitenkin tärkeäksi sen, että pystyn rakentamaan sellaista arkea, mikä tuntuu itsestä hyvälle.
Kynnys oman yrityksen perustamiseen oli matala, sillä Sourun isä ja mies ovat yrittäjiä. Lähellä on siis ihmisiä, joilta saa tarvittaessa neuvoja ja tukea.
Souru perusti kahden kollegansa kanssa vuoden 2019 syksyllä Tampereen seudulla toimivan arkkitehti- ja sisustussuunnittelutoimisto IDEAAn. Upeat toimitilat löytyivät entisestä tehdasrakennuksesta Tampereen keskustan tuntumasta.
‒ Olemme kaikki visuaalisia ihmisiä, joten toimitilojen miljöö oli meille tärkeä.
Souru ja kollegat Kati Maajaakkola ja Memmu Pitkänen ovat kaikki yksinyrittäjiä, mutta toimivat saman IDEAA-markkinointinimen alla. Naiset eivät siis ole tilivelvollisia muille kuin itselleen, mutta saavat arvokasta tukea toisistaan.
‒ On tavallista, että meidän alallamme on yhden miehen tai naisen yrityksiä. Se, että työskentelemme yhdessä, mahdollistaa suurempienkin projektien vastaanottamisen. Sellaisien, joihin yhden ihmisen resurssit eivät välttämättä riitä. Minun lisäkseni tiimissämme on toinen rakennusarkkitehti sekä sisustussuunnittelija, Souru kertoo.
Keskinäistä kilpailua ei synny, sillä kaikilla on yleensä kalenterit täynnä.
‒ Me pikemminkin suosittelemme toisiamme, myymme sekä omaa että kollegan osaamista. Voimme katsoa projektikohtaisesti kenen aikatauluun ja osaamiseen se sopii parhaiten.
Oma pankki tukena
Teknisesti yrityksen perustaminen on Sourun mukaan helppoa, mutta kun aletaan tehdä kannattavuuslaskelmia ja toimialakartoitusta, saa taulukoihin iskeä numeroita enemmänkin. Souru siirtyi palkkatyöstä yrittäjäksi, joten myös perheen talous oli tärkeä turvata. Souru kertoo saaneensa erinomaista tukea omasta POP Pankistaan.
‒ Olen ollut Suupohjan Osuuspankin asiakas koko ikäni, joten käännyin tietysti ensimmäisenä oman pankkini puoleen, kun lähdin perustamaan yritystä. Mietimme yhdessä pankkineuvojan kanssa rahoitusratkaisut niin yrityksen alkutaipaleelle kuin oman perheen talouden turvaamiseksi.
Koska uudella yrittäjällä on alussa paljon opeteltavaa, Souru kertoo olleensa erityisen iloinen mahdollisuudesta lähettää laskut verkkopankin kautta.
‒ Voi olla, että jos yritystoiminta kasvaa, täytyy miettiä laskutusjärjestelmään sijoittamista. Näin alkuvaiheessa oli kuitenkin hienoa, ettei hintavaa järjestelmää tarvinnut heti hankkia.
Käytännönläheistä ja toimivaa
Korona-aikaan kotien arvostus on noussut entisestään ja omakotitalo- ja mökkikauppa on vilkasta. Uuden oman kodin suunnitteluun ja rakentamiseen menee yleensä noin puolitoista vuotta. Souru suosittelee huolellista suunnittelua, vaikka se veisi hieman odotettua enemmän aikaa.
‒ Moni yllättyy, miten aikaavievää suunnittelu on. Suunnitteluun olisi hyvä käyttää vähintään puoli vuotta. Mutta se kannattaa, jotta lopputulos on mahdollisimman toimiva ja toiveiden mukainen. Rakentaminen on nykyään melko nopeaa. Esimerkiksi elementtitaloa rakennettaessa puolen vuoden tai vuoden jälkeen koti voi olla muuttovalmis.
Souru arvostaa käytännönläheisiä ja toimivia ratkaisuja.
‒ Kun uutta rakennusta tai sen sisustusta suunnitellaan, tulee aina ottaa huomioon paikka, mihin rakennus tulee ja siinä asuvat henkilöt. Arjen pitää olla toimivaa. Rakennuksen pitää myös istua maisemaan hyvin. Ekologiset arvot ovat suunnittelussa koko ajan tärkeämpiä, joten nekin tulee ottaa huomioon.
Yhteinen sävel asiakkaan kanssa löytyy Sourun mukaan nopeasti. Suomalaiset toiveet ovat usein hyvin järkeviä ja vaikka toivelistaa jouduttaisiinkin budjetin puitteissa vähän karsimaan, lopputulos on lähes aina mieleinen. Souru on itsekin avoin erilaisille ratkaisuille ja kokeilee mielellään uutta.
‒ Parhaat onnistumisen tunteet tulevat, kun voi auttaa asiakasta tämän elämän ehkä suurimmassa projektissa. Oman kodin rakentaminen ei ole stressitöntä ja monesti projektissa on kiinni paljon rahaa. Siksi hyvä palaute asiakkaalta tuntuu erityisen palkitsevalta.