Hyppää sisältöön
Palvelukatko pankin palveluissa sunnuntaina 24.11.2024 klo 5.00–15.15

Elokuvantekijä suurella sydämellä

Syyskuussa ensi-iltansa saavan Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvan ohjaaja Tiina Lymi tekee elokuvia yhteisön voimasta. Komediaa tehdessä on aina oltava sydän mukana, hän toteaa.
Alkusyksystä Tiina Lymillä on edessä jännittävät hetket, kun hänen ohjaamansa tuore Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja- elokuva saapuu teattereihin. Tiina vastasi myös elokuvan käsikirjoituksesta yhdessä Mielensäpahoittaja-hahmon luojan Tuomas Kyrön sekä Juha Lehtolan kanssa. 

- Elokuvaa tehdessäni en ajattele ketään muuta, vaan keskityn täysillä sen maailmaan. Vasta kun ensi-ilta koittaa tajuan, että nyt kaikki muutkin näkevät leffan ja pääsevät arvostelemaan sitä. Olen antanut Mielensäpahoittajaan palan sydäntäni ja toivon todella, että se koskettaa yleisöä yhtä paljon kuin minua. 

Tulevassa elokuvassa Mielensäpahoittajan roolissa nähdään Heikki Kinnunen. Tarinan alussa maalla asuva Mielensäpahoittaja aikoo kuolla, koska kokee, ettei hänen elämällään ole tarkoitusta. Aikeet kuitenkin keskeytyvät, kun teini-ikäinen lapsenlapsi Sofia saapuu kaupungista isosisän hoiviin. 

- Minua kiinnosti Mielensäpahoittajassa se, että sain itse kirjoittaa käsikirjoituksen, vaikka tarinan lähtötilanne olikin jo olemassa. Elokuvan keskiössä on ajatus siitä, että yhteisön voimin lapsesta voi kasvattaa hyvän ihmisen, vaikka taustalla olisikin ongelmia.  Tärkeintä on, että aikuiset valitsevat rakastaa lasta ja sitoutua osaksi yhteisöä.

Mielensäpahoittajan hahmo kiinnostaa Tiinaa, vaikka hän myöntääkin iäkkään miehen ajatusmaailman olevan kaukana omastaan.

- Mielensäpahoittaja on vanha mies, joka ei ole osannut osoittaa omille lapsilleen rakkautta niin, että nämä olisivat sen ymmärtäneet. Hän on hommannut lapsilleen leivän pöytään ja lämpimät tumput käteen, mutta ei osannut sanoa ääneen rakastavansa lapsiaan. Elokuvan aikana Mielensäpahoittaja muuttuu ja pyytää anteeksi jälkikasvultaan.

Parrasvaloista kameran taakse

 Moni tuntee Tiinan näyttelijänä. Hän on näytellyt pitkän uransa aikana lukuisissa suomalaisissa elokuvissa ja TV-sarjoissa, kuten 2000-luvun puolivälissä valmistuneissa Nousukausi- ja Juoksuhaudantie-elokuvissa sekä 2010-luvulla muun muassa sairaalasarja Sykkeessä. 

- Päädyin näyttelijäksi osittain sattuman kautta. Nuorena haaveilin työstä arkeologian tai musiikin parissa, mutta päädyin kuitenkin kavereiden yllytyksestä hakemaan Teatterikorkeakouluun ja pääsin sisään. Nautin näyttelijän töistä, koska roolihahmon luominen oli mielestäni hirveän hauskaa. 

Vähän alle kolmikymppisenä kirjoittaminen alkoi kiinnostaa Tiinaa. Hän alkoi käsikirjoittaa näytelmiä ja samalla mukaan tuli myös ohjaaminen.

- Käsikirjoittamalla pääsen uppoamaan syvemmälle näytelmän tai elokuvan maailmaan, ja se tukee työtäni ohjaajana. Aloitin ohjaamisen teatterimaailmasta, ja kamerajutut tulivat sitten vähän myöhemmin.

Ensimmäinen Tiinan ohjaama ja käsikirjoittama elokuva oli Äkkilähtö, joka sai ensi-iltansa vuonna 2016. Sittemmin hän on ohjannut myös Napapiirin sankarit 3 -elokuvan. 

- Olin näytellyt yli 20 vuotta ja minulla oli suure tarve päästä määrittämään, miten ja mistä kerron tarinoita. Tärkeitä teemoja minulle ovat yhteisöllisyys ja väärin menneen elämän korjaaminen, sekä hylkäämiskokemusten käsitteleminen. Kaikissa töissäni nämä teemat eivät välttämättä ole näkyvästi esillä, vaan kulkevat enemmän pinnan alla. 

Aina oppii uutta

Ohjaajana Tiinalle avautui täysin uusi maailma elokuvan tekemiseen. Siinä missä näyttelijät osallistuvat vain kuvauksiin, ohjaaja suunnittelee ennakkoon kuvauspaikat ja määrittelee, miten elokuva kuvataan.

- Ohjaajalla yhden elokuvan tekoon menee pari vuotta. Olen ainoa henkilö koko tekijäporukasta, joka kulkee elokuvan mukana koko prosessin ajan. Kuvausten jälkeen materiaalia leikataan yleensä vuoden verran, ja lisäksi prosessissa ovat mukana esimerkiksi äänisuunnittelijat ja musiikin tekijät.

Tiina kertoo tulevansa koko ajan varmemmaksi ohjaajana. Hän haluaa oppia myös elokuvanteon teknistä puolta, sillä jo yhdellä kameran linssillä voi olla suuri vaikutus lopputulokseen. 

- Näyttelijöiden ohjaaminen on minulle se helpoin osuus. Olen itse tehnyt samaa työtä niin kauan, että tiedän, mitä näyttelijälle voi sanoa ja mitä ei. Haluan, että kaikki näyttelijäni tuntevat olevansa turvassa ja hyväksyttyjä kuvausten ajan. 

Tragedia voi olla koominen

Ohjaajan on selvittävä kuvauksista myös silloin, kun kaikki ei menekään käsikirjoituksen mukaan. Aurinkoiseksi suunnitellun kohtauksen voi joutua kuvaamaan kaatosateessa, sillä tiukat kuvausaikataulut eivät anna periksi Suomen oikukkaalle säälle tai muille vastoinkäymisille.

- Kun asiat eivät menekään suunnitelmien mukaan, joudun todella miettimään, mikä on se kohtauksen syvä ydin, joka on saatava filmille olosuhteista huolimatta. Ennakkosuunnittelun tärkeys korostuu juuri tällaisissa tilanteissa. 

Mielensäpahoittajan kuvaukset sujuivat Tiinan mukaan ilman suuria kommelluksia, vaikkakin mukaan mahtui erään pienen lapsinäyttelijän raivokohtaus. 

- Juuri kun olisi pitänyt kuvata, lapsi alkoi huutaa kuin syötävä, eikä rauhoittunut yrityksistä huolimatta. Kohtausta korjailtiin sitten myöhemmin jälkiäänityksellä ja muuttamalla kuvaa.  
Tiina ei koe ohjaavansa puhdasta komediaa, vaan ennemminkin draamaa, jossa komedian elementtejä. 

- Näen elämän samanlaisena kuin ohjaamani elokuvat. Tragedia voi olla pidemmän matkan päästä katsottuna koominen. Mitä vaikeampaa päähenkilöillä on, sitä hauskempana katsoja sen yleensä kokee. Vaikka käsittelisin tarinan päähenkilöä julmallakin tavalla, mielestäni komediaa tehdessä on aina pidettävä sydän mukana. Heikommassa asemassa olevien ihmisten kustannuksella en koskaan tee huumoria, vaan elokuvissa nauretaan aina vahvemmalle osapuolelle.

Kiireinen arki

Ohjaajana ja käsikirjoittajana työskentelevän Tiinan arki on hyvin vaihtelevaa. Perheeseen kuuluvat kaksi aikuista tytärtä sekä 10-vuotias poika. Kirjoitusvaiheessa on vapaampaa, kun taas kuvausten aikana aikataulut ovat hyvin tiukat. Mukaan mahtuu myös palavereita tuotantoyhtiön kanssa.

- Nuorin lapseni on tottunut siihen, että kun minulla on kuvaukset menossa, arki on hektistä. Rauhallisina aikoina ehdin sitten viettää lapseni kanssa enemmän aikaa kuin tavallista päivätyötä tekevät vanhemmat.

Tiina myöntää olevansa melko huoleton rahan suhteen. Elokuva-alalla tulot ovat epäsäännölliset, ja yleensä rahaa tulee kerralla isompi määrä.

- Pankissa työskennellyt äitini kauhistelee rahankäyttöäni. En oikein osaa säännöstellä rahojani, vaan toimin usein niin, että kun tilillä paljon rahaa, käytän sitä, ja tiukempina aikoina sitten säästän.  Olisin tosi iloinen, jos saisin jonkun hoitamaan raha-asioitani, Tiina nauraa.

- Toisaalta olen kyllä aina maksanut laskuni itse, hän lisää.

Tiina ei halua ostaa mitään muovista tai kertakäyttöistä, vaan satsaa mielellään laatuun ja ympäristöystävällisyyteen.

- Urheiluvälineisiin sijoitan, sekä omiin että lasteni. Tykkään matkustella ja sisustaa. Koti on minulle tärkeä paikka, koska teen siellä myös töitä.

Kesällä Tiinalla on työn alla useampikin kirjoitusprojekti, mutta onneksi lomailullekin löytyy aikaa. 

- Pidän Suomen kesästä viileydestä huolimatta ja aion viettää lomani kotimaassa. Matkustella voi sitten syksyllä ja keväällä. 
 
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja elokuvateattereissa 24.8.2018 alkaen. POP Pankki on elokuvan pääyhteistyökumppani.
 

Tiina, mitä tekisit, jos saisit:

5 euroa
Arvostan hyvää kahvia, joten ostaisi take away -maitokahvin. 
 
50 euroa
Hankkisin itselleni uudet juoksutrikoot, sillä vanhat ovat aika kuluneet.
 
500 euroa
Ostaisin pojalleni oikein hienot lumilautailukamppeet.
 
5 000 euroa
Eteiskaappini ovet ovat todella vanhat ja kuluneet, joten hankkisin uudet.
 
50 000 euroa
Lyhentäisin asuntolainaa.
 
500 000 euroa
Hankkisin sijoitusasuntoja, jotka pistäisin vuokralle. Osalla rahoista tukisin vähävaraisten perheiden lasten harrastustoimintaa. 
 
5 miljoonaa euroa
Tuottaisin tietenkin oman elokuvan, jossa saisin tehdä kaikki päätökset täysin muista riippumatta. Hankkisin myös residenssin Italiasta sekä perustaisin keskuksen, jossa tarjottaisiin harrastusmahdollisuuksia ja -välineitä lapsille, joiden vanhemmilla ei ole varaa hankkia niitä.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä