Hyppää sisältöön
Rahastotoimeksiannot eivät ole mahdollisia ma 30.12. klo 14.30 - ti 31.12. klo 15.00 välisenä aikana

Eija Lintala: ”Muutokset tuovat mukanaan mahdollisuuksia”

Kävimme eräänä lämpimänä kesäiltana Kurikan Osuuspankin johtaja Eija Lintalan kanssa kävelyllä Kurikassa ja juttelimme Kurikasta, totta kai, mutta lisäksi pankkialan nopeasta muuttumisesta ja siitä, miten nopean muutoksen vauhdissa voisi pysyä mukana.
Kurikan keskustassa on rauhallista ja ihastelemme alueen monipuolisia urheilumahdollisuuksia ja kaunista joenrantaa, jossa työkoneet möyrivät vielä näin ilta-aikaankin. Rakenteilla on Kyrönjoen kävelyreitin ensimmäinen vaihe.

Pysähdymme urheilupuiston suurelle yleisurheilukentälle, joka sijaitsee aivan joen tuntumassa. Vieressä on tenniskenttiä ja pesäpallokenttä.

‒ Tämä on mukava ja erinomaisesti hoidettu alue.  Aina, kun täällä käy tai kulkee ohitse, niin ei voi kuin ihailla, kaunista ja toimivaa, Lintala huokaa.

Pankinjohtaja vuosikymmenten kokemuksella

Lintala on ehtinyt asua Kurikassa jo hyvän aikaa, vuodesta 1986.

‒ Olemme syntyjämme Pohjanmaalta, mutta asuimme seitsemän vuotta Vihdissä, mistä muutimme Kurikkaan. Jo silloin huomioin kaupungin hienosti hoidetut viheralueet ja siisteyden.  

‒ Työnantaja on pysynyt samana koko Kurikassa oloni ajan. Tehtävät ovat kuitenkin vaihtuneet ja jokaisen tehtävän olen kokenut tärkeäksi ja kurikkalaiset ovat tulleet tutuiksi. Aloitin työt ensin kassatehtävissä. Kassapaikkoja oli tuolloin moninkertainen määrä tähän päivään verrattuna, Lintala kertoo uransa alkuvaiheista Kurikan Osuuspankissa.

‒ Pesti muuttui pian ATK-selvittelijäksi. Ajat olivat silloin vähän toiset, Lintala naurahtaa silloiselle tittelilleen.

Nyt Lintala on Kurikan Osuuspankin johtaja ja pääsee seuraamaan pankkimaailman muuttumista aitiopaikalta. 

‒ Edeltäjäni jäädessä eläkkeelle muutama vuosi sitten, minulta kysyttiin erään kokouksen päätteeksi, että mitäs nyt? Vähän yllätettynä heitin puolihuolimattomasti, että ”kaikki muuttuu” enkä todella osannut ajatella, kuinka totta se tulee olemaan. 

Johtaminen uuden edessä

‒ Itselläni on jo pitkä kokemus pankkialalta ja ymmärrän, jos muutokset tuovat epävarmuutta ja pelkoa työpaikoille.  Seuraavan viiden vuoden muutoskuva on todennäköisesti isompi kuin edellisten 50 vuoden, Lintala miettii. 

‒ EU:n tuomat viranomaisvaateet lisääntyvät, uusia toimijoita ilmestyy alalle, sähköisten palveluiden mahdollisuudet ja uhat tuovat mahdollisesti epävarmuutta arkipäivään. Muutoksesta on oikeastaan turha puhua, koska se on pysyvä olotila. 

Lintalan mielestä omalla asennoitumisella on suuri merkitys siihen, miten muutosten keskellä selviää. Työnkuvista tulee väistämättä erilaisia, jotkut työt tai työvaiheet poistuvat, mutta uutta tulee tilalle, se on selvää. 

‒ Ei taida olla enää missään ATK-selvittelijöitäkään. Jos jotain haluaa oppia, se on todennäköisesti mahdollista. Esimiesten yksi tärkeimmistä tehtävistä on poistaa esteitä ja auttaa uuden haltuun ottamisessa. Myös johtaminen on uuden edessä. Tarvitaan monimuotoisia ratkaisuja ja osallistamista. Tuntuu ehkä omituiselta, mutta tämäkin liittyy mielestäni tekniikan kehittymiseen, Lintala toteaa. 

Vastuu omasta kehityksestä on itsellä

Jatkamme matkaa ohi yleisurheilukentän. Lintala kertoo edellisvuonna päättyneestä koko pankin henkilökunnan työhyvinvoinnin (MotiOne) valmennuspaketista. Valmennuksen yhtenä osana olivat kesäharjoitukset parin viikon välein täällä kentällä joko aamulla kello 8.00 tai työpäivän päätteeksi. 

Treeneillä oli eri aiheita. Yksi aihe oli yhteistyö, jossa osana harjoitusta 5-6 henkinen joukkue kantoi noin 50 metrin matkan yhtä joukkueensa jäsentä niin, että kukaan joukkuelainen ei saanut missään vaiheessa irrottaa otettaan kannettavasta. Jokainen oli vuorollaan kannettavana.  

‒ Siinä täytyi uskaltaa heittäytyä ja luottaa toisiinsa, fyysinen kunto ei ollut tässä lajissa pahitteeksi! Kuvainnollisesti näitä taitoja tarvitaan myös työssä ja työpaikoilla, Lintala toteaa. 

Valmennus oli kokonaisvaltaista, työntekijää kuuntelevaa ja yksilön huomioivaa.  Lähtökohtana oli, että jokainen sai itse vaikuttaa työhyvinvointiohjelman laadintaan ja asettaa itse omat tavoitteet.  

‒ Tässäkin huomattiin oman aktiivisuuden merkitys. Se on läsnä kaikessa kehityksessä. Jos antaa uusille ajatuksille mahdollisuuden ja ottaa itse vastuuta, kehittyminen on helpompaa.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä