Asumisoikeusasunto – mikä, miten ja miksi?
Haluatko pysyvän kodin, mutta iso laina ei houkuttele? Asumisoikeusasuminen yhdistää omistus- ja vuokra-asumisen hyvät puolet.
Asumisoikeusasunto on eräänlainen vuokra- ja omistusasunnon välimuoto – asukkaana omistat asumisoikeuden asuntoon. Asumisoikeusmaksu on enintään 15 prosenttia asunnon hinnasta, minkä lisäksi maksat kuukausittain käyttövastiketta. Jos luovut asunnostasi, asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeusasunnossa voit asua niin pitkään kuin haluat, mutta sitä ei ole kuitenkaan mahdollista ostaa omaksi.
Miksi valita asumisoikeusasunto?
Asumisoikeusasunto voi olla hyvä valinta, jos isoa asuntolainaa ei halua tai voi ottaa. Asumisoikeusasumisen muita hyviä puolia ovat:
- Kuukausittainen käyttövastike on alueen yleistä vuokratasoa alhaisempi, jolloin elämiseen ja säästöihin jää enemmän rahaa.
- Asumisoikeusasuntoja löytyy eri kokoisia ja eri paikkakunnilta ja alueilta, joten voit hakea juuri tarpeisiisi sopivaa asuntoa.
- Asumisoikeusasuntoon on mahdollista tehdä kohtuullisia muutostöitä, joten voit tehdä asunnostasi oman näköisen.
- Asumisoikeusyhtiö pitää huolta asunnon kunnossapitoremonteista.
- Voit vähentää asumisoikeusmaksua varten otetun asuntolainan korot verotuksessa.
- Asumisoikeusasunto joustaa elämäntilanteesi mukaan – sinulla on mahdollisuus vaihtaa asumisoikeusasunnosta toiseen tai vuokrata asuntoasi eteenpäin enintään kahden vuoden ajaksi.
- Asumisoikeusasunnon käyttövastikkeeseen on mahdollista saada KELAlta asumistukea.
- Sinun ei tarvitse huolehtia asunnon jälleenmyynnistä, vaan sen hoitaa asumisoikeusyhtiö.
- Asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna luopuessasi asunnosta.
Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?
Asumisoikeusasuntoa haetaan järjestysnumerolla, jonka saat kaupungin tai kunnan asuntotoimistosta. Uusi asumisoikeuslaki astuu voimaan portaittain vuoden 2022 alussa, minkä jälkeen järjestysnumeroa haetaan ARAsta. ARAn antama järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta.
Kun olet saanut järjestysnumeron, voit tutustua eri asumisoikeusyhtiöiden tarjontaan ja jättää hakemuksia sinua kiinnostaviin asuntoihin. Sama järjestysnumero käy kaikkiin eri asumisoikeusyhtiöihin.
Eri asumisoikeusyhtiöitä ja asumisoikeusasuntoja voit etsiä esimerkiksi hakukoneen avulla hakusanalla ”asumisoikeusasunto”.
Näin haet lainaa asumisoikeusasuntoon
Asumisoikeusasuntoon voit hakea asuntolainaa samaan tapaan kuin omistusasuntoonkin. Asuntolainaa kannattaa hakea ennakkoon nopeuttaaksesi lainan saamista sopivan kohteen löytyessä.
Asuntolainaa haettaessa pankki tarkistaa maksukykysi sekä edellyttää vakuuksia. Asuntolainan suuruutta arvioidaan muun muassa taloutesi kuukausittaisten tulojen ja menojen perusteella, ja esimerkiksi asumisoikeusasunnon käyttövastikkeet tullaan laskemaan menoihisi. Asumisoikeussopimus ei usein riitä asuntolainan vakuudeksi, vaan yleensä tarvitset myös omia säästöjä tai muita vakuuksia.
Asuntolainalaskurillamme voit laskea sinulle sopivan laina-ajan, arvioida tuloihisi sopivat kuukausilyhennykset ja varautua nouseviin korkoihin. Asumisoikeusasuntoon lainaa haetaan täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme.
Kokeile asuntolainalaskuria
Hae asuntolainaa asumisoikeusasuntoon
Lue lisää uudistuvasta asumisoikeuslaista