Hyppää sisältöön
Palvelukatko pankin palveluissa sunnuntaina 24.11.2024 klo 5.00–15.15

Varo - poikkeusolot ja pandemia lisäävät huijausyrityksiä

Huijausten varalta on aina syytä olla tarkkaavainen, mutta etenkin nyt kun arki- ja työskentelyrutiinit ovat menneet monen kohdalla uusiksi. Kokosimme oheen tietoa erityyppisistä uhista sekä linkkejä viranomaisten ohjeisiin, kuinka toimia näissä tilanteissa.

Koronapandemia ja poikkeusolot ovat kasvattaneet huijaus- ja petosyritysten määrää sekä Suomessa että maailmalla. Päätään nostavia rikosilmiöitä ovat muun muassa haittaohjelmien piilottamista pandemiaan liittyvään viestintään sekä lisääntyneen etätyöskentelyn myötä tapahtuvia huijausyrityksiä.

Muista olla varovainen klikatessasi linkkejä -  etenkin jos ne on lähetetty sinulle sähköpostiin, tekstiviestinä tai some-viestinä. Esimerkiksi POP Pankki viestii sinulle pankkiasioissa verkkopankin Viestit-osion kautta, näissä viesteissä ei ole koskaan linkkejä ulkopuolisille sivuille. Tässä artikkelissa olevat linkit on tarkistettu ja ne vievät viranomaisen antamiin tiedonantoihin.

huijausviestit

Erilaisten huijaus- ja petosyritysten "arkkityyppejä"

Poikkeustilanteen ja haavoittuvuuksien hyödyntäminen

Humanitaarisiin perusteisiin ja inhimilliseen hätään vetoavat huijaukset ja keräykset

  • Huijarit saattavat pyrkiä käyttämään ihmisten auttamisen halua hyväksi ja pyytää lahjoituksia hyväntekeväisyyteen, jolla autetaan poikkeustilasta ja pandemiasta kärsiviä. Myös perinteisiä ”nigerialaiskirjeitä” saattaa esiintyä pandemiaan liittyen. 
  • Rikolliset saattavat myös rekrytoida ”muuleja” – esimerkiksi esiintymään henkilöinä, jotka tarvitsevat taloudellista tukea – siirtelemään huijauksilla saatuja varoja ja täten piilottamaan varojen rikollisen alkuperän.
  • Pandemiaan liittyvän välineistöön (esimerkiksi maskit, desinfiointiaineet) saattaa liittyä toimituspetoksia, eli otetaan maksut suojausvälineistä verkkokaupassa, mutta tuote jää toimittamatta, koska sitä ei ole valmistettu tai aiottu valmistaa.

Sijoitushuijaukset

  • Rikolliset saattavat pelotella pandemian aiheuttamilla talousvaikutuksilla (pankit kaatuvat ja pörssikurssit laskevat) ja sen yhteydessä houkutellaan sijoittamaan kruptovaluuttoihin, joita ei todellisuudessa ole olemassakaan, tai muihin pyramidihuijauksiin.
  • Huijarit saattavat myös tarjota mahdollisuutta sijoittaa koronavirus-rokotteen tai COVID-19-lääkkeiden kehitystyöhön.

Poliisin, Kyberturvallisuuskeskuksen sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta sekä sosiaalisen median kanavista saa tietoa ajankohtaisista huijausyritystapauksista. Myös POP Pankin Huijausyritykset-sivulla on koottu tietoa erilaisista yrityksistä. 

 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä