POP Pankin kansalaissuhdanne-ennuste kertoo ensi vuoden askelmerkit
POP Pankin kansalaissuhdanne-ennuste on taas julkaistu. Lue ennuste siitä, miltä ensi vuosi näyttää palkansaajille, ja mitä taloudessa on luvassa Suomessa ja maailmalla. Katso myös videotiivistelmät aiheesta ja tutustu koko raporttiin, jonka voit ladata artikkelin lopusta.
Palkansaajien ostovoima kasvaa edelleen ensi vuonna
POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan ensi vuosi vaikuttaa hyvältä etenkin palkansaajien kannalta. Työssäkäyvien tulojen kasvu on nopeutunut ja hintojen hidastunut nousukehitys tukee myös ostovoimaa.
Maailmantaloudessa näyttää harmaalta: kasvu on selvästi hidastunut ja heikointa se on ollut Euroopassa. Kasvua ovat hidastaneet brexitin ja kauppasodan aikaansaama epävarmuus, autoteollisuuden päästömittausongelmat ja kotitalouksien kulutuksen notkahtaminen. Euroalueella talouden kasvu onkin painunut reiluun prosenttiin.
"Suomenkin tilanne heikkeni nopeasti alkuvuonna, mutta toipui loppuvuoden aikana. Suomessa talouskasvu on tänä vuonna euroalueen keskimääräistä kasvua nopeampaa, noin 1,4 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hiipuu, mutta yltää edelleen 0,8 prosenttiin", johtaja Timo Hulkko POP Pankki -ryhmästä kertoo.
Palkansaajat hyötyvät korotuksista ja heikosta inflaatiosta
Palkansaajien asemaa tukevat palkankorotukset, jotka ovat olleet suurempia, kuin mihin matalien sopimuskorotusten ja kilpailukykysopimuksen aikana totuttiin. Ensi vuoden korotuksista vielä neuvoteltiin ennusteen tekohetkellä, mutta ne ovat luultavasti keskimäärin hieman korkeampia kuin tänä vuonna.
"Myös hidastunut hintojen nousu tukee palkansaajien ostovoimaa. Palkansaajien reaalitulot eli hintojen nousun vaikutuksen huomioiva tulojen kasvu on tänä vuonna reilut puolitoista prosenttia. Ensi vuonna reaalitulot kasvavat vielä hieman nopeammin palkankorotusten ansiosta", Hulkko toteaa.
Hintojen nousu on ollut hiipumaan päin koko vuoden ajan ja tänä vuonna inflaatio eli kuluttajahintojen nousu on vain noin prosentin luokkaa. Samaa lukua odotetaan myös ensi vuoden osalta.
"Kulujen kasvua on hillinnyt asumisen ja ruokakustannusten aiempaa hitaampi nousu sekä liikenteen hintojen lasku. Asumisen laskeviin hintoihin on vaikuttanut sähkön hinnan nousun pysähtyminen ja asuntotarjonnan kasvu. Vuokrienkin varsin nopea nousu on selvästi hidastunut, kun tarjontaa on tullut lisää", Hulkko toteaa.
Autoilijalle vuosi oli hyvä, sillä bensan litrahinta aleni kevään 1,60 euron huipusta noin 1,53 tasolle. Hinta todennäköisesti laskee hieman edelleen.
"Asuntovelallisten kannalta hyvä uutinen oli, että korot sukelsivat ennätysalas kesällä. Uusien asuntolainojen korot ovat jatkaneet laskuaan, ja niissä tuskin nähdään nousua ennen kuin talous lähtee uudelleen kunnolla kasvuun", Hulkko sanoo.
Työllisyys polkee paikallaan
Työllisyys alkoi kasvaa uudelleen kesän jälkeen. Työllisyysaste pysyi koko alkuvuoden paikallaan, mutta on viime kuukausina hieman noussut ja on tällä hetkellä 72,7 prosentissa. "Jatkossa työllisyyden kasvu hidastuu talouskasvun hiipumisen myötä. Avoimia työpaikkoja on edelleen varsin paljon tarjolla, mutta etsittyä osaamista ei välttämättä ole työmarkkinoilla tarjolla", Hulkko arvioi.
Ensi vuoden alkupuolella työllisyyskasvu hidastuu uudelleen, sillä talouskasvu ei ole tarpeeksi nopeaa synnyttääkseen uusia työpaikkoja.
"Vähäinen työllisyyden kasvu tulee lähinnä siitä, että eläkeikää lähestyvät työskentelevät pidempään kuin aikaisemmin", Hulkko sanoo.
POP Pankin arvion mukaan työttömyysaste pysyy nykyisellä tasolla eli noin 6,7 prosentissa.
Kansalaissuhdanne-ennuste joulukuu 2019