Hoppa till innehåll

Blogg

  • Kulturkocken Tsutsunen som rör om

    Jyrki Tsutsunen kan kallas kulturkock och vildörtskock. Själv konstaterar han att han är en som rör om. Frilanskocken tjänar sitt levebröd på upplevelseprojekt med smak av skogens ande på tallriken. Jyrki Tsutsunen dukar bordet med skatter från skog och urban parknatur: marinerade tallkottar i sockerlag och honställningar av gran, kådmajonnäs och djupfrysta myror. Våren är den bästa skördetiden när den fördomsfria kocken samlar knoppar och skott att konservera. Utöver traditionell torkning kan man ta till vara smaker och få smak till exempel genom att fermentera dvs. genom att syra eller med hjälp av jäsning. Hyllorna och kylrummet i Tsutsunens kök är fulla med glasburkar vilkas innehåll man endast kan gissa sig till. Den konserverade naturen är en upplevelse i sig redan som råvara i dess många färger och former. – Jag är en som rör om. Jag vill ifrågasätta det vi äter och hur vi äter. Ansvarsfullhet borde synas mer i maten. Till exempel bör användningen av växter ökas, säger Tsutsunen. Tsutsunens mål är att modifiera den finländska matkulturen och traditionen så att den passar nutiden. Utöver att förena experimentell matlagning och konst deltar han också i vardagliga matprojekt, såsom t.ex. i Nordkraut Oy som gör surkål känt. Bolaget tillverkar surkåls- och kimchiprodukter för försäljning och ger kurser så att folk kan laga dem själv. Företaget använder endast finländsk ekologisk kål, och kål passar också bra för ansvarsfull och ekologisk matlagning. Meditativa upplevelser Tsutsunens nyaste projekt är supén ”Luita, puita ja lusikoita” (Ben, träd och skedar) som är en fortsättning på hans och Tatu Rönkkös samarbete ”Metsän henki” (Skogens ande). Båda evenemangen är upplevelsesupéer där inspirationen har kommit från skogen. Syftet är en meditativ upplevelse. Om Rönkkö får mossan att spela får Tsutsunen den att smaka. – Vi har åkt runt i tre års tid med Metsän henki, förutom hemma i Finland i Europa, och gjort finländsk kultur, mat och galenskap kända. Nästa gång blir Metsän henki på Saimi Hoyers Hotelli Punkaharju. Supén ”Luita, puita ja lusikoita” var i Borgå, Kouvola och Riihimäki i januari och senare i Paris. I Tallinn i vår är det ett pop up-kafé som baserar sig på vilda örter, räknar Tsutsunen upp de kommande evenemangen. Kulturgourmetmat Tsutsunen råkade bli en som rör om i vår matkultur genom sin fördomsfria attityd samt via olika händelser och bekantskaper. Sin professionella bakgrund har han i Helsingfors restauranger och köket på S:t Petersburgs konsulat, där han var köksmästare i sex år. På ett evenemang i finländsk anda i Helsinki-baren i S:t Petersburg märkte han att mat inspirerar. Tanken på ett Kulturkafé föddes där modern finländsk gourmetmat och kultur kombineras. Tsutsunen är också känd för sina Hukkatila-evenemang där en överraskningslunch kan ordnas t.ex. på en servicestation eller i en gammal fabrik. – Maten förenar människor. På evenemangen uppstår diskussion och möten automatiskt. Att ordna evenemangen är ett ställningstagande till hur byråkratiskt det är att grunda en restaurang hos oss. På Hukkatila betalar kunderna enligt samvete, så vi är ingen officiell restaurang. Frilansarens kalender Tsutsunen är en småföretagare och frilansare som sysselsätter sig själv. I slutet av året tittade han bekymrat på den tomma kalendern i januari och funderade på hur han ska få alla pensions- och företagaravgifter betalda. Småningom fylldes ändå kalendern. I allmänhet vet han om kommande arbeten tre månader i förväg. – Jag vill inte jobba sjukt mycket, bara så att jag klarar mig. När det inte är bråttom hela tiden kan man ta fram något nytt. Det här är ett bra tillstånd nu, och rytmen i arbetet är lämplig. Projekten är en kanal för mig att ta ställning och ifrågasätta. POP Koivunlehti 1/2020 Text: Johanna Pelto-Timperi Fotografi: Kimmo Brandt

  • Kata fick hönsen att flyga

    När Katariina Isola som 11-åring fick fyra tippor som keldjur drömde hon inte ens om en egen hönsgård.

  • Traditioner och delad glädje

    Familjen Mäki-Rajala njuter av en traditionell jul med julmat, gran och julkyrka. Den bästa julklappen är en gåva som ger glädje och nytta länge.

  • Börja nu – långsiktighet lämpar sig för fondsparande

    På våren blev POP Bankens utbud av fonder mångsidigare med elva nya produkter. Fokusen för fondsparande är att sprida ut sina investeringar mellan olika förmögenhetsslag, men också tidsmässigt och geografiskt.

  • Åldern är inget hinder för att utföra bankärenden

    Med stigande ålder blir många praktiska saker svårare. Att utföra bankärenden behöver ändå inte vara besvärligt, i synnerhet om man är förberedd. Servicerådgivare Päivi Peltonen från Sydbottens Andelsbanks kontor i Teuva berättar hur det går till.

  • Överlevnadsreglerna lär man sig i djungeln

    Enligt Juuso Mäkilähde, programledare för tv-serien Selviytyjät, gäller till stor del samma regler i en stadsdjungel som på en paradisö. Man har alltid nytta av social kompetens och fiender ska man helst inte skaffa sig.

  • Det har varit och farit

    De gångna hundra åren har förutom uppför- och nedförsbackar i livet också gett Sylvi Heini perspektiv på händelser som skakat Finland i grunden. Den viktigaste lärdomen tycker hon ändå är konsten att låta bli att sörja den tid som flytt och gå vidare.

  • Hereford-boskap på Harjus gård

    Den stadiga köttboskapen och den ståtliga tjuren som står på betet är en syn som får en att stanna till. Drygt tio år har man fött upp hereford-boskap på Harjus gård i Östermark. Jussi och Paula Harju förädlar köttprodukter själva och utvecklar också försäljningskanaler. Gården representerar också en modern och mångsidig jordbruksproduktion.

  • Service som kunderna rekommenderar

    God kundservice är en hjärtesak för oss på POP Banken. För oss är det viktigt att ärendena blir skötta och att varje kund blir bemött.

  • Söka lån

    Hurdant lån lönar det sig att ansöka om när man ska köpa bostad? Eller bil? Eller börja studera? Att ansöka om lån kan verka vara en verkligt stor risk, men det är inte så svårt. Vi har samlat en lista på saker som det är bäst att var och en som ansöker om lån beaktar.

Välkommen att bli vår kund

Ta kontakt