Kulutusluottojen väliaikainen korkokatto poistuu – mitä tämä merkitsee käytännössä?
Kulutusluottojen väliaikainen 10 prosentin korkokatto astui voimaan heinäkuussa 2020. Sen päättyessä vuoden vaihteessa astui voimaan toinen samansisältöinen laki. Tämän voimassaolo päättyy syyskuun 2021 lopussa.
Väliaikainen korkokatto on tarkoittanut sitä, että näiden väliaikaisten lakien voimassaoloaikana on lain mukaan ollut sallittua sopia yli 10 prosentin luottokoroista noudattaen kuitenkin pysyvän lain 20 prosentin vuosikoron korkokattoa. Edelleen korkoa on saanut periä enintään 10 prosenttia väliaikaisen lain voimassaollessa. Kulutusluottoja ei ole myöskään saanut suoramarkkinoida tänä aikana.
Jos siis asiakas ja luotonmyöntäjä ovat sopineet väliaikaisen lain voimassaoloaikana yli 10 prosentin luottokorosta, voi luoton myöntäjä alkaa periä sopimuksen mukaista korkoa 1.10.2021 alkaen. Samaan aikaan myös suoramarkkinointi vapautuu. Kulutusluottomarkkinoiden ennustetaankin vilkastuvan jälleen.
Koska vaihtoehtoja markkinoilla on, kannattaa käyttää hetki ja ottaa selvää luotottajasta ja joko jo olemassa olevan tai harkitsemasi luoton ehdoista. Näin voit välttyä mahdollisilta yllätyksiltä lainan takaisin maksuvaiheessa. Samalla kannattaa miettiä, mitä kriteereitä ylipäätään arvostat valitsemassasi rahoittajakumppanissa. Ovatko ne esimerkiksi vakavaraisuus, kotimaisuus, joustavuus, nopeus, kuluton aiempi takaisinmaksumahdollisuus vai palvelun selkeys?
Huom. Tuotteiden ja palveluiden hankintaa varten myönnettävät kulutusluotot ja yleisimpiin luottokortteihin sidotut luottosopimukset eivät ole kuuluneet väliaikaisen korkokattolainsäädännön piiriin.